Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες θα είναι σημαντικά ενισχυμένο, ανεβάζοντας την επιδότηση από τα 17.000-22.000 ευρώ στα 35.000-40.000 ευρώ, ωστόσο αυξημένες αναμένεται να είναι και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων.
Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να διπλασιάζεται η περίοδος δέσμευσης των αγροτών στην περιοχή για την οποία θα έχει καταθέσει αίτηση ένταξης, από τα 3-4 χρόνια στα 7 χρόνια, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν και συγκεκριμένες πρακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο προϋπολογισμός του μέτρου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα γίνει η προδημοσίευση της πρόσκλησης, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν το χρόνο να ετοιμάσουν τα απαιτούμενα χαρτιά, αλλά και να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για το 2021, βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.
Παράλληλα με το πρόγραμμα των νέων αγροτών αναμένεται να προκηρυχθούν και τα σχέδια βελτίωσης ώστε να μπορέσουν οι δικαιούχοι να επιδοτηθούν και για την αγορά εξοπλισμού που θα είναι απαραίτητος για τις εκμεταλλεύσεις τους για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το ποσό της ιδίας συμμετοχής.
Άλλα προγράμματα
Στο μεταξύ, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να διοχετευθούν στον πρωτογενή τομέα επιδοτήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ περίπου για την υλοποίηση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα προκηρυχθεί το Μέτρο 4.1.2 «Σχέδια βελτίωσης για νέα αρδευτικά συστήματα» προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, το Μέτρο 2 «Γεωργικοί σύμβουλοι» ύψους 40 εκατ. ευρώ και η δεύτερη δράση «Υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου των Επιχειρησιακών Ομάδων» του Μέτρου 16 «Συνεργασία», προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης στα αρδευτικά συστήματα τον περασμένο Οκτώβριο ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ενίσχυση θα φτάνει έως το ποσό των 410 ευρώ το στρέμμα για τη στάγδην άρδευση, έως 6.000 ευρώ για τις γεννήτριες πετρελαίου, ενώ η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη για τις γεωτρήσεις αγγίζει τα 2.800 ευρώ+96,5 ευρώ/μέτρο και για τα φωτοβολταϊκά έως 3.100 ευρώ ανά kW.
Το ποσοστό της επιδότησης θα ξεκινά από το 50% και φτάνει έως το 80% των δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα και το 85% για τα συλλογικά σχήματα, ανάλογα με την περιφέρεια που πραγματοποιούνται οι επενδύσεις. Ωστόσο, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις:
α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.
β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ενώ για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο υπομέτρο 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στον γεωργικό τομέα», μετά την ολοκλήρωση του Μητρώου Συμβούλων, αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο έτος με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
Οι επιλέξιμες για στήριξη συμβουλές παρέχονται στις γεωργικές (φυτικής ή/και ζωικής κατεύθυνσης) εκμεταλλεύσεις και κατατάσσονται σε έξι πακέτα συμβουλών (ΠΣ):
- Συμβουλές που παρέχονται για τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, για εφαρμογή προτύπων για ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- Συμβουλές για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της οδηγίας-πλαίσιο για τα νερά.
- Συμβουλές για την εκπλήρωση των απαιτήσεων για τη συμμόρφωση με τις γενικές αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της οδηγίας 2009/128/ΕΚ.
- Συμβουλές για δράσεις που μετριάζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και προωθούν την προσαρμογή της γεωργίας.
- Συμβουλές για την ορθή εφαρμογή των Μέτρων 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» και 11 «Βιολογική Γεωργία».
- Συμβουλές για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του γεωργικού προϊόντος.
Το ποσό ενίσχυσης θα είναι στο 100% των επιλέξιμων δαπανών και δεν θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ ανά συμβουλή.
Σχετικά με το Μέτρο 16 «Συνεργασία», με την ολοκλήρωση και την ένταξη των δικαιούχων στη Δράση 1 αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τη Δράση 2, στην οποία οι δικαιούχοι της πρώτης δράσης θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων, συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση αφορά στο 100% (εκτός από τις δαπάνες της παραγωγικής επένδυσης) και το ανώτατο όριο για τη Δράση 2 είναι:
– Τοπικό επίπεδο: 145.000 ευρώ
– Διατοπικό επίπεδο: 295.000 ευρώ
– Διακρατικό επίπεδο: 445.000 ευρώ.
Από το ένθετο «Αγροτικός Τύπος» που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο
Πάνω από 25 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από σήμερα η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους
Νέα μέτρα-ανάσα για τις επιχειρήσεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
Ξενοδοχεία: Τι προβλέπει η νέα Σύμβαση Εργασίας για την επόμενη διετία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr