«Οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης αντικατοπρίζονται και στα αυξημένα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνεται σε ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ).
Αθροιστικά για το 2020 υποβλήθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 3,6 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα δημόσια έσοδα της χώρας.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ετήσιων αιτημάτων από την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020», όπως υπογραμμίζεται.
Οι παραπάνω επιδόσεις είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα στην 6η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη -μέλη της Ε.Ε., στην κατανομή που αφορά στις πληρωμές, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν. Ειδικότερα, στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα.
Για την πανδημία
Για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας αξιοποίησε τις ευελιξίες που παρέχει το προσωρινό πλαίσιο της Ε.Ε. τόσο για τις κρατικές ενισχύσεις όσο και για τις τροποποιήσεις των κανονισμών των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, κινητοποιώντας συγχρηματοδοτούμενους πόρους συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
Ο λόγος για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, που αφορούν στην παροχή σημαντικής ρευστότητας σε μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα της πεντάμηνης επιδότησης των τόκων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.
Αναφορικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2020, η εκτέλεσή του ανήλθε στο 100%, ενώ το όριό του αυξήθηκε, διαδοχικά, εντός του έτους μέχρι και το ύψος των 10,6 δισ. ευρώ -το υψηλότερο όριο της τελευταίας εικοσαετίας- προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης.
Ικανοποίηση
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Το έτος 2020 εγγράφεται στη συλλογική μας μνήμη ως το έτος με τη μεγαλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ως προς το εθνικό και ως προς το συγχρηματοδοτούμενο από τους ευρωπαϊκούς πόρους σκέλος. Πετύχαμε το 100% της απορρόφησης.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Σε απόλυτο αριθμό το ρεκόρ όλων των εποχών, 10.600.000.000. Ανεβάσαμε την Ελλάδα πάρα πολλές θέσεις στον σχετικό πίνακα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς την απορρόφηση και αποδείξαμε ότι μπορούμε να κινούμαστε ταχύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέτρα Covid, τα οποία ίσχυσαν κοινά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, τόνισε: «Σε μία ιδιαιτέρως απαιτητική χρονιά, λόγω της πανδημίας Covid-19, καταφέραμε, με πολλή δουλειά και στοχευμένες ενέργειες, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παροχή έκτακτης ευελιξίας από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ανάσχεση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, να διαχειριστούμε ορθά τα κοινοτικά κονδύλια και κυρίως να τα κατευθύνουμε στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, επισήμανε: «Το 2020, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, υπήρξε μία απόλυτα θετική χρονιά για την υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Συνεχίσαμε τις θετικές επιδόσεις του 2019 στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Και το προσωρινό πλαίσιο ευελιξίας των ευρωπαϊκών κανονισμών μάς έδωσε τη δυνατότητα, την οποία εκμεταλλευτήκαμε στον μέγιστο βαθμό, να κατευθύνουμε πόρους στην ενίσχυση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία».
«Χρυσό»
Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & Τ.Σ., Γιώργος Ζερβός, σημείωσε: «…Η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” ξεπέρασε το 80%, ως ποσοστό δαπανών ενωσιακής στήριξης, συμβάλλοντας καθοριστικά στο να κατέχει η Ελλάδα την πρώτη θέση σε απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για τη χώρα είναι η πρώτη φορά, για όλες τις Προγραμματικές Περιόδους, που ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα φτάνει σε τέτοια υψηλά επίπεδα εφαρμογής τρία χρόνια πριν από την ολοκλήρωσή του».
Η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, Νίκη Δανδόλου, υπογράμμισε: «Κόβοντας το νήμα του 2020, με την Ελλάδα, ουσιαστικά, στην 1η θέση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων από τα βασικά Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΤΠΑ και ΕΚΤ), το συναίσθημα είναι γλυκόπικρο.
Γιατί η φετινή εργασία όλων των υπηρεσιών διαχείρισης των Ταμείων αυτών απέφερε καρπούς, αλλά μέσα σε μια πολύ δυσάρεστη συγκυρία. Το ΕΣΠΑ πάντα ακολουθεί τα συμβαίνοντα στη χώρα, δεν είναι κάτι αυτοτελές, είναι μια συνισταμένη πολλών τομέων.
Η προστιθέμενη αξία του αναδεικνύεται όμως όχι όταν ακολουθεί, αλλά όταν γίνεται εργαλείο παρέμβασης, και μάλιστα έγκαιρης. Ετσι εδώ δεν παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις, αλλά αντιδράσαμε και ανασχεδιάσαμε, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση».agora-inter
Τρόμος στο Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα καρφώθηκε σε ταξί – Είχαν Άγιο οδηγός και επιβάτης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr