Το ΕΒΕΠ εντόπισε τις 17 αλλαγές-επιβαρύνσεις, τις οποίες φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διαπιστώσουν στην καθημερινότητά τους κατά το 2017. Μεταξύ αυτών είναι η νέα αύξηση φόρων και τελών και το κόστος των αυξήσεων, οι απώλειες εισοδήματος, τα τιμολόγια και οι αποδείξεις μέσω εφορίας, οι φοροαπαλλαγές που κινδυνεύουν, οι αλλαγές στις συντάξεις, το «κούρεμα» στις συντάξεις, οι αυξήσεις φόρων στα ακίνητα και ο ΕΝΦΙΑ.
Στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τo κατώτατο εγγυημένο εισόδημα και τα επιδόματα, η νέα μείωση μισθών λόγω υψηλών εισφορών, το νέο «χαράτσι» ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, οι αποδείξεις που θα ισχύουν με τις κάρτες αγορών, το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα, οι αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ και καπνό.
Ειδική αναφορά γίνεται στα «θύματα» των νέων φόρων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες) και στις αλλαγές των δύο αξιολογήσεων του 2017.
Οπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Πειραιώς, οι φόροι θα αυξηθούν κατακόρυφα, αφού ο νέος χρόνος ζητά 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους από 6 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα με τις παρακάτω επιβαρύνσεις: αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%, επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων, αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης κινητήρων από 330 σε 410 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αύξηση του ΕΦΚ υγραερίων που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων από 330 σε 430 ευρώ ανά 1.000 χιλιόγραμμα.
Το κόστος σε απόλυτους αριθμούς αναλύεται σε 716 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, 668,5 εκατ. ευρώ από εισφορά αλληλεγγύης, 218,4 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ 24%, 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, 91 εκατ. ευρώ από φόρο επιχειρήσεων,142 εκατ. από τσιγάρα και ηλεκτρονικά τσιγάρα, 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα, 19,3 εκατ. ευρώ από επενδυτικά σχήματα, 14,6 εκατ. ευρώ από συνδρομητική τηλεόραση, 25,8 εκατ. ευρώ από μπίρα, 62 εκατ. ευρώ από καφέ, 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλεφωνία.
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο επετειακό εβδομαδιαίο δελτίο του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποδεικνύει ως βασικό στόχο για το 2017 «την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση των κατάλληλων δημοσιονομικών και αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργήσουν τη νέα Ελλάδα που παράγει και αποταμιεύει εντός της Ε.Ε.».
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να «κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση», υποστηρίζει, εξηγώντας πως «μόνο έτσι θα βγούμε στις αγορές και θα ξαναμπούμε στην ενιαία αγορά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».
Κατά τον ΣΕΒ, «το κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η αλλαγή στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση μείωσης της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και οργανωμένων επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν αφενός με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές και αφετέρου με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω βελτίωσης της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα», καταλήγοντας πως «η ανάπτυξη δεν χαρίζεται, κερδίζεται!».
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου