Ειδικότερα, σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό του προεδρεύοντα του Ecofin Ολαφ Σολτς, αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών και εκπρόσωπο της Γερμανίας στην ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) κ. Γιοργκ Κούκιες. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, κ. Ralph Brinkhaus, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών θα συναντήσει τον νέο πρόεδρο του Eurogroup κ. Paschal Donohoe.
Ο στόχος των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο μετά από καιρό με άτομα που βρίσκονται σε θέση-κλειδιά είναι διπλός. Ο πρώτος είναι να έχει μια πιο σαφή εικόνα και για τις οπτική των εταίρων στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και τους δημοσιονομικούς όρους που θα τεθούν για το 2021. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στη γερμανική πρωτεύουσα με την εικόνα ότι δεν θα επανέλθουμε από τον επόμενο χρόνο στο κυνήγι δύσκολων δημοσιονομικών στόχων που για την Ελλάδα θα μεταφράζονταν με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2022. Ωστόσο, θα απαιτηθεί μια δημοσιονομική προσαρμογή από όλα τα κράτη ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν φέτος από τις δαπάνες που ήταν απαραίτητες να γίνουν λόγω του κορονοϊού. Αυτό το κεφάλαιο θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι υποχρεώσεις για κάθε χώρα ανάλογα με τα ειδικά της χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα αν έχει υψηλό χρέος ή ποια είναι η αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας της για τον επόμενο χρόνο. Ειδικό βάρος για κάθε απόφαση θα έχει και η νεότερη αποτίμηση των μέχρι τώρα συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στις οικονομίες όλων των κρατών-μελών και τη μεγάλη εικόνα για μεγέθη, όπως η ύφεση και η ανεργία για το 2020, καθώς και οι προβλέψεις για το 2021.
Τα μέτρα
Ο δεύτερος λόγος των συναντήσεων είναι να ενημερώσει για το πακέτο μειώσεων φόρων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα οποία θα βρίσκονται σε τρεις κατευθύνσεις. Ο κύριος όγκος θα αφορά τη συνέχιση και τον εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα:
- Επέκταση μέτρων όπως οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας και του προγράμματος «Συνεργασία» μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του χρόνου, αλλά και μια επιδότηση για κατάρτιση εποχικά απασχολούμενων που θα καλύψει όσους εργαζομένους του τουρισμού δεν εργάστηκαν φέτος.
- Την παράταση των επιδομάτων ανεργίας που έληγαν στο τέλος Μαΐου ως το τέλος του χρόνου και ίσως έως το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021.
- Την παροχή ρευστότητας ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής ΙΙΙ (1,2 δισ. ευρώ ) και εγγυοδοτικών εργαλείων από το ΤΕΠΙΧ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
- Την καταβολή από τον Οκτώβριο των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις σε περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
- Η παράταση μέχρι και τέλος του πρώτου τετραμήνου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και σε μεταφοράς που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο ειδικά για την εστίαση και τον τουρισμό.
- Η ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις συσσωρευμένες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021.
Σε αυτά τα μέτρα δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς αποτελούν δαπάνες που έγιναν με στόχο την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ταξί: 1.000 ευρώ πρόστιμο από σήμερα στους οδηγούς που δεν έχουν αυτοκόλλητα για πληρωμές με POS
Μειώσεις φόρων
Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιμετωπιστούν από τους εταίρους τα μέτρα που δεν σχετίζονται με τις δαπάνες της πανδημίας και αφορούν μόνιμες μειώσεις φόρων. Ειδικότερα, σχεδιάζονται:
– Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2% σε μια δόση, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν θα ισχύσει από την αρχή ή τα μέσα του χρόνου, όταν αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομική κρίση.
– Η δραστική μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (που αποτελεί βασική προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης) κατά 50% από το 2021, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της ως το τέλος του 2022. Αυτό που δεν αποφασιστεί είναι αν η μείωση θα είναι οριζόντια, δηλαδή θα μειωθούν κατά 50% οι συντελεστές του φόρου, ή θα αυξηθεί το σημερινό όριο των 12.000 πάνω στο οποίο επιβάλλεται η εισφορά στα 20.000, ώστε να καλύψει τα μεσαία εισοδήματα με προοπτική για να καταργηθεί πλήρως τον μεθεπόμενο χρόνο.
Στην ατζέντα μένουν και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% και η δεύτερη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, αλλά και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2%. Ωστόσο, μεταφέρονται για την εφαρμογή τους στο 2022 και στο 2023.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr