Στη βελγική πρωτεύουσα υπενθυμίζουν ότι όταν είχε ανακοινωθεί η επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι στόχος ήταν να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης, δηλαδή το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τις εκκρεμότητες στην αγορά ενέργειας και να μείνει ανοικτό για τον Ιανουάριο μόνο το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018.
Τελικά δεν έκλεισε κανένα από τα παραπάνω θέματα και αυτό αποδίδεται στις πολιτικές διαστάσεις που έλαβε το θέμα των εξαγγελιών, αποπροσανατολίζοντας τη δεύτερη αξιολόγηση.
Χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό, δεδομένου ότι η Κομισιόν θα επιχειρήσει πάλι να ομαλοποιήσει την κατάσταση, δεδομένου ότι δεν είναι μόνο η αξιολόγηση σε εκκρεμότητα αλλά και οι παροχές της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, οι επικεφαλής των θεσμών ολοκλήρωσαν χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο, τις εκ του σύνεγγυς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, και επιστρέφουν στις έδρες τους. Οι συζητήσεις, όπως είπε, θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως το επόμενο διάστημα με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.
Ο εκπρόσωπος ενέταξε τη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό σε αυτό το πλαίσιο, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, πηγή της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου που θα κλείσουν τα θεσμικά όργανα για περίπου 10 μέρες, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, θα υπάρξουν εντατικές διεργασίες σε δύο «μέτωπα», το ένα στην Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup και το άλλο σε επίπεδο θεσμών.
Η Ομάδα Εργασίας θα αναλάβει να βρει λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη διάθεση 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί μια σχετική αισιοδοξία για επίλυση του προβλήματος εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε να «ξεπαγώσει» η επεξεργασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Σε αυτό θα συνεισφέρει και η έκθεση των θεσμών, σύμφωνα με την οποία τα 617 εκατ. ευρώ, μπορεί να μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας που έχει τεθεί από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016, ωστόσο δεν επηρεάζουν όπως φαίνεται τα έτη 2017 και 2018, παρά μόνο σε περίπτωση επέκτασής τους. Δηλαδή αν εφαρμοστούν και τα επόμενα χρόνια.
Πάντως, είναι βέβαιο ότι τα κράτη μέλη θα ζητήσουν να λάβουν όλες τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να επαναληφθεί ανάλογη ενέργεια από την πλευρά της χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου