Πρόκειται για κεφάλαιο κίνησης, που θα δοθεί στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στα οικονομικά τους.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η Περιφέρεια πέτυχε και εξασφάλισε την έγκριση για τη συγκεκριμένη ένεση ρευστότητας στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αυτή είναι η πρώτη δράση, που υλοποιείται στη χώρα και αφορά στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα.
Στη συνέντευξη τύπου εκτός του Περιφερειάρχη συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και της ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η δράση, Φωκίων Θωμάς Αλγιανάκογλου και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΠ Σπύρος Σκοτίδας.
Η ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια είναι συμπληρωματική των δράσεων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως των οριζοντίων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η οικονομία της χώρας ούτε μπορούσε να παραμείνει κλειστή, ούτε μπορεί να ξανακλείσει. Η βόρεια Ελλάδα, μετά την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού, που ξεπέρασε τις χειρότερες προβλέψεις μας, και την αναπόφευκτη ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας, ενώ έχουν υποστεί τεράστιο κόστος, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στη λειτουργία τους.
Όπως δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία, δεν υπάρχει και χωρίς επιχειρήσεις. Γι’ αυτό χρειάζονται γενναία, άμεσα και εμπροσθοβαρή μέτρα. Μέτρα που θα στηρίξουν την οικονομία μας, τον ιδιωτικό τομέα, τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει, αποτελεσματικά και αποφασιστικά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη δράση “Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Δίνουμε ένα ισχυρό όπλο για τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Είναι μία δράση με την οποία παρέχουμε στοχευμένα δημόσια στήριξη διασφαλίζοντας ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τον κορονοϊό, έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση κατά την τελευταία μέρα του μήνα που προηγείται της αίτησης καταβολής του κεφαλαίου κίνησης απασχολούσε τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που απασχολούσε κατά τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους».
Η δράση χρηματοδοτεί το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα επιχορηγεί μια επιχείρηση με ποσό ίσο με το 50% των εξόδων του 2019. Το όριο επιχορήγησης είναι από 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο έως 50.000 ευρώ μέγιστο. Δηλαδή δεν μπορούν να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με έξοδα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις με έξοδα πάνω από 100.000 ευρώ θα επιδοτηθούν με 50.000 ευρώ.
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση και του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές – βιολογικές δραστηριότητες).
«Αυτή είναι η πρώτη δράση τέτοιου είδους που υλοποιείται στη χώρα και αφορά σε άμεση ενίσχυση με ρευστότητα επιχειρήσεων. Τη σχεδιάσαμε από κοινού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε, είναι πόροι αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η δράση αυτή έχει γρήγορη υλοποίηση, γιατί οι ανάγκες των τοπικών μας επιχειρήσεων είναι τεράστιες και άμεσες.
Τα κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης στη είναι απολύτως αντικειμενικά και δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή σκιά ως προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν. Στόχος μας είναι, αυτή η δράση να αποτελέσει πιλότο και να υλοποιηθεί και σε ολόκληρη τη χώρα, για να στηριχθούν με ουσιαστικό τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έχει αποστείλει όλες τις λεπτομέρειες της δράσης προκειμένου όποιες δύνανται να υλοποιήσουν επίσης ανάλογη ενίσχυση στις επιχειρήσεις της περιοχής τους. «Τώρα είναι η ώρα να ρίξουμε όσα όπλα διαθέτουμε στην κρίσιμη μάχη της οικονομίας. Τώρα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, αποτελεσματικοί και κυρίως γρήγοροι στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα. Για να δείξουμε ότι η οικονομία μας, οι επιχειρήσεις μας, η κοινωνία μας είναι πιο δυνατές από οποιοδήποτε ιό. Και ακριβώς όπως κάνουμε στην υγεία, έτσι και στην οικονομία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα αφήσει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε και πάλι», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Το συνολικό αίτημα ελέγχου και η συνεπακόλουθη καταβολή της δημόσιας χρηματοδότησης θα πραγματοποιείται κατ’ επιλογή των δικαιούχων στο διάστημα από 01/01/2021 έως 31/03/2021.
Το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021. Αυτό θα αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021.
Η προκήρυξη της δράσης θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, απαραίτητα δικαιολογητικά για την επιλεξιμότητα της πρότασης είναι:
1.Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση ή περί μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση ή σε εξυγίανση ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής διαδικασίας ικανοποίησης των πιστωτών.
2.Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης για κήρυξη σε πτώχευση, ή θέση σε αναγκαστική διαχείριση, ή θέση σε εξυγίανση ή σε παύση πληρωμών ή σε άλλη διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών.
Λόγω της απαίτησης έγκρισης των προτάσεων έως την 31/12/2020, που υπαγορεύεται από το προσωρινό πλαίσιο και προς αποφυγή καθυστερήσεων συνιστάται σε όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στη δράση να εκκινήσουν άμεσα την διαδικασία για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών.
Ο κ. Αλγιανάκογλου υπογράμμισε ότι «συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία η έγκριση της συγκεκριμένης δράσης και αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στον κ. Τζιτζικώστα. Θα βοηθήσει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και είμαστε έτοιμοι ως φορέας να υποδεχτούμε τις αιτήσεις».
Ο κ. Σκοτίδας ανέλυσε όλες τις προϋποθέσεις της δράσης, τα κριτήρια ένταξης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
«Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη είναι διαρκής και άριστη. Έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα: να υλοποιήσουμε τη δράση γρήγορα, διότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και να εγκρίνουμε τους τελικούς δικαιούχους, που θα λάβουν την ενίσχυση το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021. Αφορά σε σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, εκτός του πρωτογενούς τομέα, ακόμη και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς.
Δεν εντάσσονται επιχειρήσεις με έξοδα κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ όσες έχουν άνω των 100.000 ευρώ έξοδα θα μπορούν να ενταχθούν, αλλά δε θα λάβουν ενίσχυση άνω των 50.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνον ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων», δήλωσε ο κ. Σκοτίδας.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τις υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για την άριστη συνεργασία, την προετοιμασία και έγκριση της δράσης.
Δείτε ΕΔΩ τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr