Με το νομοσχέδιο που έχει αναρτήσει από την Παρασκευή σε διαβούλευση, χιλιάδες ύποπτες συναλλαγές θα περνούν από το μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών, με τη συνδρομή και των επαγγελματιών που τις διενεργούν.
Τράπεζες, ορκωτοί ελεγκτές, λογιστές, φοροτεχνικοί, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες σε trusts, μεσίτες που διακανονίζουν συναλλαγές ακινήτων άνω των 10.000 ευρώ, καζίνο, έμποροι μέσω των οποίων γίνονται πράξεις ύψους άνω των 10.000 ευρώ, ενεχυροδανειστές, πάροχοι υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και πάροχοι υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών καθίστανται υπόχρεοι να συμβάλλουν στην αποκάλυψη παράνομων συναλλαγών. Το νομοσχέδιο -το οποίο τροποποιεί το υφιστάμενο πλαίσιο του νόμου 4557/2018- επιφέρει μια σειρά αλλαγών.
Τι αλλάζει
Μεταξύ άλλων, περιορίζεται η ανωνυμία που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα και τα ψηφιακά πορτοφόλια, καθώς στο εξής οι πάροχοι θα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο, προκειμένου να είναι ευκολότερη η άσκηση εποπτείας.
Περιορισμός μπαίνει και στις συναλλαγές που θα μπορούν να πραγματοποιούνται με προπληρωμένες (και κατά κανόνα δύσκολα ανιχνεύσιμες) κάρτες. Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο, δεν θα ελέγχονται συναλλαγές για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών μόνο αν η συναλλαγή δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αποκτά πρόσβαση σε πολύ περισσότερες πληροφορίες για να διευκολυνθεί ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για λεπτομερέστερο και ταχύτερο έλεγχο στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων.
Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ&ΛΠ), που χρησιμοποιείται πλέον και από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, θα αποτελεί κεντρικό εργαλείο για την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών. Για τους παραβάτες προβλέπονται δρακόντειες ποινές, καθώς -πέραν των ποινών φυλάκισης- επιβάλλονται και πρόστιμα που ξεπερνούν ακόμη και το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Συναγερμός…
Ολοι οι υπόχρεοι στο να συμβάλλουν στον εντοπισμό του μαύρου χρήματος -τράπεζες, φοροτεχνικοί κ.λπ.- θα πρέπει να εφαρμόζουν τη λεγόμενη «δέουσα επιμέλεια» στις εξής περιπτώσεις:
α) Οταν συνάπτουν επιχειρηματική σχέση.
ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία από τη Δευτέρα το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων - Πού θα ωφελήσει
β) Οταν διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή που: ανέρχεται σε ποσό ίσο ή μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ είτε η συναλλαγή αυτή πραγματοποιείται με μία και μόνη πράξη είτε με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, ή αποτελεί μεταφορά χρηματικών ποσών άνω των 1.000 ευρώ.
γ) Οταν πρόκειται για πρόσωπα που εμπορεύονται αγαθά και διενεργούν περιστασιακή συναλλαγή σε μετρητά που αφορά ποσό 10.000 ευρώ τουλάχιστον, ανεξάρτητα από το αν διενεργείται με μία μόνη πράξη ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.
δ) Οταν πρόκειται για παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων που διενεργούν συναλλαγή που αφορά ποσό 2.000 ευρώ τουλάχιστον κατά την κατάθεση του στοιχήματος, την είσπραξη των κερδών ή και στις δύο περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το αν η συναλλαγή διενεργείται με μία μόνο πράξη ή με περισσότερες που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.
ε) Οταν υπάρχει υπόνοια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από κάθε παρέκκλιση, εξαίρεση ή κατώτατο όριο ποσού.
Τέλος, μπλοκάρονται κάθε είδους συναλλαγές προς τρίτες χώρες τις οποίες η Ε.Ε. θεωρεί «υψηλού κινδύνου».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr