Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρέσκο» χρήμα στην αγορά – Ανοίγει η στρόφιγγα προς επιχειρήσεις

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ

Πρόσβαση σε… ζεστό χρήμα αποκτούν με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν χρηματοδότησης μέσω τόσο του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και του Εγγυοδοτικού.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στα αρχικά στάδια της διαδικασίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να πατήσει… γκάζια προς τις τράπεζες, πλέον οι εκταμιεύσεις των δανείων ανεβάζουν ρυθμούς, «αγγίζοντας» στην περίπτωση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ το 92%.

«Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία τάση υπαναχώρησης, ιδίως από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αναβάλλουν για αργότερα την όποια απόπειρα δανεισμού. Αυτή η τάση, ωστόσο, είναι μικρή, αφού δεν ξεπερνά το 2% των αιτούντων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο οι παραπάνω πηγές, αποδίδοντας το γεγονός στη ρήτρα μη απόλυσης. «Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ φέρει ως ρήτρα τη διατήρηση του συνόλου του προσωπικού για τα πρώτα δύο έτη της διάρκειας του δανείου. Πρόκειται για μία δέσμευση που, όπως φαίνεται, δεν μπορούν να αναλάβουν κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να ανεβάσουν τους τζίρους τους», προσθέτουν. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκριθεί η δανειοδότηση 12.900 επιχειρήσεων (από περίπου 100.000 αιτήσεις), με το αιτούμενο συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ (από ανάγκη ρευστότητας ύψους 10 δισ. ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε προσφάτως το «πράσινο φως» για τη μεταφορά επιπλέον 603 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος σε 1,003 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση, πάντως, με την πρώτη φάση, όπου η αναλογία συμμετοχής στο κεφάλαιο οριζόταν σε ποσοστό 40% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και 60% από τις τράπεζες, πλέον διαμορφώνεται σε 5% – 95%.

Ποιους αφορά

Σημειώνεται ότι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξαιρουμένων επιχειρήσεων του πρωτογενoύς τομέα, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Καλύπτει ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας όσων υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις από την εξάπλωση του Covid-19, παρέχοντας 100% επιδότηση (από την ΕΑΤ) των τόκων του δανείου για τα πρώτα δύο έτη και 40% επιδότηση των τόκων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκεια και χωρίς εισφορά του νόμου 128/75. Το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης είναι από δύο έως πέντε χρόνια.

Εγγυοδοτικό

Οσον αφορά στο Εγγυοδοτικό, ήδη κάποιες τράπεζες έχουν «ρίξει» στην αγορά το μερίδιο που τους αναλογούσε (δάνεια 1,040 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 818 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 796 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 769 εκατ. ευρώ για τη Eurobank), αναμένοντας τη δεύτερη φάση του προγράμματος για την παροχή πρόσθετης κρατικής εγγύησης ενός δισ. ευρώ, που θα κινητοποιήσει πόρους 3,3 δισ. ευρώ.

Ερωτηθέντες οι ίδιες πηγές εάν το… στρίβειν ισχύει και στην περίπτωση του Εγγυοδοτικού, ξεκαθαρίζουν πως το επίμαχο πρόγραμμα δεν εγγυάται δάνεια συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά ομάδες, ήτοι μικρές, μεγάλες κ.ο.κ., γεγονός που σημαίνει ότι το όποιο κενό αντικαθίσταται άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι με το Εγγυοδοτικό οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν από τις τράπεζες δάνειο για κεφάλαιο κίνησης, με το ποσοστό της εγγύησης να ανέρχεται σε 80%. Η εγγύηση αφορά σε νέα δάνεια (όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων), που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, με διάρκεια έως πέντε έτη. Θα καλύπτει το κάθε δάνειο καθ’ όλη τη διάρκειά του, μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής.

Το ύψος του ποσού του δανείου που θα μπορούν να χορηγήσουν οι τράπεζες με εγγύηση της ΕΑΤ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο:

* Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας, ή
* το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή

* μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου, που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων, για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

Από την έντυπη έκδοση  

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επίδομα 534 ευρώ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον Ιούλιο

Tinad

Kορωνοϊός: Αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν από σήμερα – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Μιχάλης Μάρδας

 Συνεργασία της Eurobank με τον Enterprise Greece

Δημήτρης Ντόγκας

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Όλες οι λεπτομέρειες και οι ΚΑΔ – Μέχρι 21 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Tinad

Καθαρά κέρδη 20,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο για τον ΟΠΑΠ

Δημήτρης Ντόγκας

Θετικές επιδόσεις κόντρα στην κρίση για τον όμιλο «Μυτιληναίος»

Δημήτρης Ντόγκας

Έρευνα ΕΣΕΕ: Πτώση των πωλήσεων, αλλά και «αντοχή» στα λουκέτα

Tinad

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Με 150 εκατ. ευρώ ενισχύει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Tinad

Παρατείνεται η αναστολή πληρωμών φόρων – Ποιους αφορά

Tinad