Mετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει μέρος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προυπολογισμού για το 2106 σε συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, η διοίκηση του ESM αποφάσισε να θέσει τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις ελάφρυνση του χρέους τους για την Ελλάδα προσωρινά σε αναστολή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου.
Επισημαίνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από το τον ESM και τον EFSF.
Αμφότερα τα δύο ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
«Ρουκέτα» Σόιμπλε: Θα ζητήσω από τους Θεσμούς να δουν αν οι παροχές Τσίπρα είναι συμβατές με το πρόγραμμα
Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είχε προϊδεάσει τους πάντες με δήλωσή του ο Βόλγκανγκ, Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με το Reuters, είπε πως οι παροχές που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον εάν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση μείνουν πιστές στην συμφωνία.
Την ίδια ώρα ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως απέστειλε αίτημα προς τους Θεσμούς ζητώντας τους να αξιολογήσουν εάν οι συγκεκριμένες παροχές είναι συμβατές με το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως συμπλήρωσε, χρειάζεται διευκρίνηση προκειμένου η εφαρμογή του βραχυπρόθεσμου προγράμματος σχετικά με το χρέος δεν θα καθυστερήσουν.
Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε σημείωσε με νόημα ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλες οι πλευρές τηρούν τις συμφωνίες. Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση του εκπροσώπου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία, Μίχαελ Στίμπγκεν, ότι δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης.
«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη Deutsche Welle. «Και μετά έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός. Όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup» είπε στη Deutsche Welle ο κ. Στίμπγκεν.