Η ίδια πηγή πρόσθεσε, πως όπως είναι λογικό, οι θεσμοί θα θέσουν στο τραπέζι το ζήτημα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί, θα μπει στο πλαίσιο των γενικότερων διαπραγματεύσεων και δεν αναμένεται να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα.
Στόχος της αποστολής είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν θα περιλαμβάνει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να αποσυνδεθεί το ζήτημα της αξιολόγησης από την αδιέξοδη μέχρι στιγμής συζήτηση για το πόσα χρόνια θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρήσει το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που ούτως ή άλλως δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της τρέχουσας αξιολόγησης. Αυτός όμως ο στόχος, μέχρι σήμερα «σκόνταφτε» στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ, ωστόσο, το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην αποστολή, έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες στις Βρυξέλλες. «Μένει να φανεί αν έρχεται με εποικοδομητική διάθεση», λέει χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή, ενώ αξιωματούχος με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «είναι σίγουρα καλό σημάδι».
ΑΑΔΕ: Ψηφιακά από τις 30/12 η διαδικασία αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου
Ο ίδιος σημείωσε πως ακόμα και αν δεν κλείσουν όλα τα σημεία της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς οι αποστάσεις ακόμα και στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων έχουν μειωθεί. Επιπλέον, πρόσθεσε η ίδια πηγή, στόχος είναι μέσα στην εβδομάδα να επιτευχθεί μεγαλύτερη «σαφήνεια» για το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης και των τελευταίων προαπαιτούμενων και αυτό θα είναι αρκετό, έτσι ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, να μην χρειαστεί μετά τις γιορτές να επιστρέψουν οι θεσμοί εκ νέου στην Αθήνα, για να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση που θα συνδεθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θέλουν το Eurogroup να έχει ήδη συζητήσει για περίπου 5 δισ., ωστόσο, πηγές από τους θεσμούς υπογράμμιζαν, πως αυτό θα αποφασιστεί από τους υπουργούς μόνο όταν κλείσει η συμφωνία για το τι θα εφαρμόσει η Ελλάδα και πότε, στη βάση των δανειακών υποχρεώσεών της.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως όλα αυτά εξαρτώνται από την «βούληση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρόλο που οι θεσμοί θα προχωρήσουν σε σχετική σύσταση ως είθισται μετά το τέλος της αξιολόγησης.