Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκάζι» για το Ελληνικό: Εντός Ιουνίου μπουλντόζες για προκαταρκτικές εργασίες

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τα έργα του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Μέχρι τα τέλη του προσεχούς φθινοπώρου εκτιμά η Lamda Development ότι θα αποκτήσει τις μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στιγμή ορόσημο που θα σημάνει την ουσιαστική έναρξη του εμβληματικού project του Ελληνικού.

Νωρίτερα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί προσφυγών. Για την αρχική Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό η Lamda θεωρεί ότι οι προκαταρκτικές εργασίες στην έκταση θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Οι παραπάνω εκτιμήσεις έλαβαν χώρα στην παρουσίαση της εταιρείας στο 9ο ελληνικό επενδυτικό φόρουμ της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό αποτελεί επένδυση που αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ η πρώτη φάση ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, οι δε εκτιμώμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) είναι 7 δισ. ευρώ από τις οποίες ποσό 1,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στην πρώτη φάση του Capex.

Πτώση τζίρου

Οπως σημειώθηκε στην παρουσίαση της Νέας Υόρκης αλλά και όπως αναμενόταν το αναγκαστικό Lock Down 66 ημερών λόγω COVID-19, προκάλεσε σημαντικές απώλειες στα Εμπορικά Κέντρα της Lamda Development. Τα σχέδια πάντως επέκτασης του Golden Hall έχουν ήδη τροχοδρομηθεί.

Σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας, συνολικά οι απώλειες σε έσοδα λόγω της αναστολής λειτουργίας των malls της ανέρχεται σε 11,7 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να υποχωρούν κατά 8,1 εκατ. ευρώ ή 0,046 ευρώ ανά μετοχή. Ποσοστιαία η υποχώρηση των εισπράξεων από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο αντιστοιχεί σε 54,5% σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα έσοδα. Οι απώλειες αυτές αποδίδονται στην έκπτωση των ενοικίων, σε ποσοστό 40%, μέσω νομοθετικής ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο και Ιούνιο, η οποία ανήλθε στο 70% τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω επιπρόσθετης έκπτωσης 30% που παρείχε η εισηγμένη.

Τα «ατού»

Εν τω μεταξύ για το 2021 η Lamda Development –όπως τονίστηκε- διαθέτει ως μοχλούς ανάπτυξης την προβλεπόμενη τιμαριθμική αύξηση των ενοικίων και την ενίσχυση των εσόδων από μισθώματα (σύμφωνα με μετριοπαθή σενάρια για ενίσχυση των πωλήσεων). Oπως και την άνοδο των εσόδων από διαφήμιση – προωθητικές ενέργειες, εκμετάλλευση των χώρων στάθμευσης και την επέκταση του Golden Hall που εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα χρηματοοικονομικά μεγέθη. Oσον αφορά τις αποδόσεις των εμπορικών της, ανέρχονται σε 6,8%, έναντι 4,75% σε Λισαβόνα και Μαδρίτη και 5% στο Μιλάνο, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να αντιστοιχεί στο 4,57%.

Πάντως η εταιρεία εκτιμά ότι σε ετήσια βάση ενδεχόμενη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σε ποσοστό 4%, από πωλήσεις λιανικής (retail) – ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας πενταετίας ήταν 4,2%- θα οδηγούσε σε αύξηση της εσωτερικής καθαρής αξίας σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στα μεγέθη της εισηγμένης επιπρόσθετη αξία αναμένεται να δημιουργήσει η εισφορά του Mall Athens στην εταιρεία Lamda Malls και η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο μέσα στην επόμενη διετία.

Από την έντυπη έκδοση  

Προτεινόμενα για εσάς

Lamda Development: Τα σχέδια της Marina Galleria και η παρουσίαση του παράκτιου μετώπου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Δείτε live την παρουσίαση για τη νέα Marina Galleria και το παραλιακό μέτωπο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό: Ρεκόρ προπωλήσεων κατοικιών και οικοπέδων πριν ξεκινήσουν τα έργα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Τα σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, Marina Tower στο Ελληνικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Τα σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, Marina Tower στο Ελληνικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Lamda Development: Σήμερα παρουσιάστηκε ο ουρανοξύστης Marina Tower

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Lamda Development: Την Τετάρτη παρουσιάζεται ο ουρανοξύστης Marina Tower – Πώς θα το δείτε live

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό: 9.000 σπίτια για όλα τα βαλάντια – Υψηλή ζήτηση για τις κατοικίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για Ελληνικό: Η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί την πρόοδο της Ελλάδας στις επενδύσεις