Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδια για νέες μειώσεις φόρων μετά τον Οκτώβριο

Σχέδια για νέες μειώσεις φόρων μετά τον Οκτώβριο

Τ. ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιστροφή στη μείωση φόρων με μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση και μετά τον Οκτώβριο κάποιων από τις μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στην πολιτική μείωσης του φορολογικού βάρους που είχε αρχίσει να εφαρμόζει από το 2019. «Μετά τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει η σταθεροποίηση της οικονομίας θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και νέες μειώσεις φόρων ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η προτεραιότητα θα δοθεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «χωρίς να αποκλείουμε και την παράταση κάποιων μειώσεων ΦΠΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στα παράπονα που εκφράζονται από κλάδους όπως η εστίαση ή ο τουρισμός για πολύ μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις θύμισε ότι μέτρα που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από τον Φεβρουάριο όπως η στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων σε αναστολή της συλλογικής τους σύμβασης, οι αναστολές υποχρεώσεων ή και η μείωση των ενοικίων παρατείνονται και για το Ιούνιο ή ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε κάποιες περιπτώσεις.

Επανέλαβε επίσης (απαντώντας στις διαμαρτυρίες της ΠΟΜΙΔΑ) ότι θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα 2/3 της απώλειας του εισοδήματος από ενοίκια λόγω της έκπτωσης που θεσμοθετήθηκε από τον Μάρτιο και θα συνεχιστεί και τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση της πρακτικής των εμπορικών τραπεζών απέναντι στις πρωτοβουλίες για εγγυοδοσίες δανείων ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου όπου θα παρακολουθείται ουσιαστικά η πορεία και οι όροι χορηγήσεων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Τέλος, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα χρηματοδοτηθεί από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE θα αποτελέσει το ανάχωμα της ανεργίας μετά την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας. «Αντί για επιδόματα ανεργίας εμείς προτιμήσαμε τα επιδόματα εργασίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο νέο αυτό ταμείο, σημειώνοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία αλλά και η Αυστρία.
Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και προϋποθέσεις για να μη γίνει κατάχρηση της ύπαρξής του από ιδιώτες.

Τέλος, σχετικά με το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί αναγκαστικής μείωσης των εισοδημάτων κατά τουλάχιστον 20% όσων συμμετέχουν σε μειωμένη εργασία και με την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είπε ότι η αναπλήρωση εισοδήματος μαζί με το 60% της απώλειας που θα καλύπτει το Δημόσιο θα ξεκινά από το 84% και θα φτάνει το 100% του καθαρού μισθού προ κρίσης.

Αγορές ομολόγων 3,3 δισ.

Στο μεταξύ αγορές ομολόγων ονομαστικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ αποκαλύπτει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Η αγορά των ομόλογων από την ΕΚΤ εμφανίζεται στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και πιο συγκεκριμένα στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου όπου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της αύξησης (κατά 3,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, η οποία συνδέεται με τοποθετήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος στο πλαίσιο προγραμμάτων της ΕΚΤ, κατά κύριο λόγο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme).

Το πρόγραμμα αυτό είναι μέρος του προγράμματος για επιπλέον αγορές ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με στόχο την αύξηση της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι υφεσιακές τάσεις που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτές είναι οι 5+9 μειώσεις φόρων και ρυθμίσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Μιχάλης Μάρδας

Σταϊκούρας: Σκέψεις για «λελογισμένες μειώσεις φόρων» σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση

Evanthia Karra

Νέες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Ιούνιο

Ανδρέας Ντίνης

Απρίλιο οι αποφάσεις για μειώσεις φόρων – «Κούρεμα» σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης

Ανδρέας Ντίνης

Έρχονται μειώσεις φόρων από την Πρωτοχρονιά – Τα κέρδη στην… τσέπη μας [πίνακες]

Ανδρέας Ντίνης

Έρχονται 12 μειώσεις σε φόρους και κοινωνικό μέρισμα 500 εκατ. ευρώ

Μιχάλης Μάρδας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μέρισμα και μειώσεις φόρων

Ανδρέας Ντίνης

Μειώσεις φόρων έως 59% για επαγγελματίες έως το 2020

Μιχάλης Μάρδας