Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον στενό κύκλο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει τους πολίτες ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη και για τον τουρισμό και για την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα θα υπογραμμίσει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να αναπληρωθούν οι ζημιές και να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.
Με βάση τις πληροφορίες που διαρρέουν από το οικονομικό επιτελείο, οι άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι τρεις:
–Πρώτον, μείωση της φορολογίας, όπως η υποχώρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό.
–Δεύτερον, στήριξη της εργασίας για να μην υπάρξουν απολύσεις μέσω προγραμμάτων επιδότησης μέρους της μισθοδοσίας όσων από τους εργαζομένους δεν θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
– Τρίτον, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του μειωμένου τζίρου και να αποφευχθούν «λουκέτα».
Αμέσως μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.
Ειδικότερα για την εστίαση που βάζει ξανά μπρος από τη Δευτέρα προβλέπεται η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, αναψυκτικά κι άλλα ροφήματα στο 13% από 24% που είναι τώρα. Υπήρχαν μέχρι και τελευταία στιγμή πιέσεις για να μειωθεί οριζόντια ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%
Στον τομέα του τουρισμού εξετάζονται παράλληλα η προσωρινή αναστολή του τέλους διανομής στα ξενοδοχεία (κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση) αλλά και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%. Ειδικά για τον τουρισμό υπήρχε και η πίεση από πλευράς των ξενοδόχων έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες τουρισμού να μεταφερθούν από το 13% στον υπερμειωμένο του 6%.
Στις μεταφορές αναμένεται επίσης να έχουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα εισιτήρια των χερσαίων μεταφορών με στόχο και πάλι ένα πιο ανταγωνιστικό τουριστικό πακέτο.
Η έγκριση των αλλαγών αυτών δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού όλα τα μέτρα θα είναι έκτακτα και επιπλέον πολλοί ανταγωνιστές μας έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες με στόχο να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Το μόνο «οριζόντιο» μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα θα είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι η μείωση αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από το 50% το κόστος είναι μικρό.
Τούτο με δεδομένο ότι ελάχιστες αναμένεται ότι θα είναι οι επιχειρήσεις με κέρδος στο τέλος του χρόνου, οπότε το δημόσιο θα υποχρεωθεί είτε να μειώσει σημαντικά τις προκαταβολές φόρου για το 2020 είτε να δώσει πολύ μεγαλύτερες επιστροφές φόρου το 2021 που αναμένεται επίσης δύσκολη χρονιά.