Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα σε εργασία, οικονομία και τουρισμό

Στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα σε εργασία, οικονομία και τουρισμό

Newsroom eleftherostypos.gr

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για εργασία, οικονομία και τουρισμό ανακοινώνει, σήμερα το απόγευμα στις 18:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Με αφετηρία τις θετικές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και την επιτυχή πρώτη φάση επανεκκίνησης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην πορεία ασφαλούς μετάβασης στη νέα κανονικότητα.

Αυτό σχετίζεται με την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μέσα σε συνθήκες οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών και των εργαζομένων που υφίστανται τις επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά και ασφάλειας για όλους τους ταξιδιώτες εν όψει του ανοίγματος των συνόρων της χώρας και για ξένους τουρίστες, εν μέρει ενδεχομένως και πριν από την 1η Ιουλίου.

Με το συνεκτικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 σήμερα το απόγευμα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει το πλαίσιο που θα βοηθήσει να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις, ειδικά στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και να διατηρηθεί ταυτόχρονα το δίχτυ προστασίας για τις θέσεις εργασίας.

Εξειδίκευση

Το πλαίσιο των μέτρων και τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει, αμέσως μετά, η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδίου θα είναι τα ζητήματα φορολογίας, με στοχευμένες μειώσεις στο τουριστικό πακέτο, η τόνωση της ρευστότητας, καθώς και η στήριξη της απασχόλησης. Πρώτος στόχος των μέτρων στήριξης θα είναι να πειστούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού ότι έχουν συμφέρον να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όχι να τις κρατήσουν κλειστές. Η στήριξη θα εκτείνεται άλλωστε σε ένα «ικανό» διάστημα, που υπερβαίνει το καλοκαίρι, ώστε να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακριβώς για να περιοριστεί η αβεβαιότητα που αισθάνονται οι επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού. Οσον αφορά τους εργαζομένους, η στήριξη θα αφορά τόσο τους πλήρους απασχόλησης όσο και τους εποχικά εργαζόμενους.

Χρονοδιάγραμμα

Πέραν του βασικού πλαισίου παρεμβάσεων που θα αφορούν σε φορολογικά, εργασιακά και θέματα ρευστότητας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, όπου ορόσημο για το άνοιγμα της χώρας στους ξένους τουρίστες αποτελεί η 1η Ιουλίου, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν νωρίτερα τα πρώτα βήματα με ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς πρόβλεψη για καραντίνα. Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, αναμένεται να ανοίξουν και τα εποχικά καταλύματα.
Το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και τα υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι επαγγελματίες του χώρου όσο και οι ταξιδιώτες.

Μεταφορές

Σημαντική παράμετρο σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας συνιστούν οι αερομεταφορές. Η προσοχή ωστόσο της κυβέρνησης είναι στραμμένη και στις οδικές μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, διεξήχθη χθες -«σε εξαιρετικό κλίμα», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- η τετραμερής διάσκεψη κορυφής Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας και Σερβίας. Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε χθες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες σχετικά και με τις συζητήσεις που γίνονται με άλλες χώρες, εκτός Ε.Ε., ενώ η Αθήνα δεν κρύβει τη σημασία που αποδίδει στον αντίκτυπο που θα έχει και εκτός Ελλάδος το συνεκτικό σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. «Αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, τότε ναι, θα μας εκπλήξει ευχάριστα ο τουρισμός», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας στον ΑΝΤ1, στέλνοντας μήνυμα για τη δυνατότητα να καλυφθούν κατά ένα μέρος οι απώλειες στα προβλεπόμενα έσοδα κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ως ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στον θετικό απολογισμό της πρώτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησε τις 4 Μαΐου, αλλά θα επισημάνει εκ νέου και τη σημασία που έχει η συνέχιση τήρησης όλων των κανόνων και των μέτρων προστασίας και υγιεινής που έχουν υποδείξει οι ειδικοί.

Προτεινόμενα για εσάς

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Στον Ευαγγελισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ραγδαίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε το νέο data center της Lamda Hellix: «Ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ωρες χαλάρωσης στα Χανιά για τον Μητσοτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στο ΙΟΒΕ: Η επόμενη 10ετία ίσως είναι θρίαμβος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom