Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε και χθες ότι η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Προϋπόθεση είναι όμως να πετύχει τεχνική συμφωνία για δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το τέλος της εβδομάδας.
Ο Γάλλος επίτροπος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό για τον προϋπολογισμό του 2018 που θα πρέπει να καλυφθεί από τις ελληνικές αρχές.
Παραδέχθηκε επίσης ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, ενώ εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έλθει ως αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ των τεσσάρων θεσμών που επιτηρούν το ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε επίσης ότι αν έως την 5 Δεκεμβρίου έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση και διαφαίνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας, είναι δυνατό να γίνει ένα νέο έκτακτο Eugogroup ειδικά για την Ελλάδα πριν από το τέλος του επόμενου μήνα.
Ειδικά για το θέμα των εργασιακών όπου υπάρχει μεγάλη απόσταση με τους θεσμούς μετά και τη συνάντηση χθες με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, προσπάθησε να εμφανιστεί θετικός σε μια μέση λύση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Θέλουμε την αγορά εργασίας να λειτουργεί χωρίς περιττούς περιορισμούς. Θέλουμε όμως και ισχυρούς κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, ήταν ξεκάθαρα αρνητικός: «Μέχρι και το 2018 έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό θα εφαρμόσουμε», είπε, αφήνοντας ανοιχτό οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι, για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, να συζητηθούν αλλά μετά το τέλος του προγράμματος, «όταν οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει», όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά στις αντιρρήσεις που συνεχίζει να εκφράζει η Γερμανία ειδικά στο θέμα του χρέους και της αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και την άποψη της Γερμανίας για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Σε ερώτηση για το αν, παρ’ όλη την καλή πορεία που παραδέχθηκε ότι είχε η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα, υπάρχει ενδεχόμενο για τέταρτο Μνημόνιο, τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να προσελκύσει επενδύσεις που θα κάνουν διατηρήσιμη την ανάπτυξη που προέβλεψε ότι έρχεται από το 2017 και θα κυμανθεί από 2,5 έως 3% του ΑΕΠ. Τελείωσε όμως τη φράση του λέγοντας ότι παρ’ όλα αυτά «αν υπάρξουν καθυστερήσεις δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε (σ.σ. το τέταρτο Μνημόνιο) αλλά δεν είναι αυτό που θέλουμε».
Ο Τσακαλώτος
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ορόσημο για λύση σε αξιολόγηση, δημοσιονομικούς στόχους και χρέος χαρακτηρίζει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν γίνει κάτι η τώρα, οι θετικές προοπτικές που αναμένεται να έχει η ελληνική οικονομία θα πάνε πολύ πίσω και η ένταξη της Ελλάδας στο QE και το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα πρέπει ξεκαθαρίσει τη θέση του για την Ελλάδα, αν δηλαδή θέλει όντως να μειώσει τη δημοσιονομική πίεση επιβάλλοντας χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει στους υψηλότερους στόχους για τα πλεονάσματα που ζητούν οι Ευρωπαίοι και μέσω αυτού να φορτώσει την Ελλάδα με νέα μέτρα». Για το χρέος τόνισε: «Νομίζω ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν δοθεί οι λεπτομέρειες».
Ο Στουρνάρας
Υπέρ της μείωσης των μεσοπρόθεσμων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% του ΑΕΠ τάχθηκε χθες και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητήριου για την ελληνική οικονομία.
«Η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% από 3,5% το 2018 είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους», εκτίμησε ο διοικητής. Οπως είπε, τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε φορολογική και δημοσιονομική χαλάρωση.
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του έτους, αφού κάτι τέτοιο θα είναι καταλύτης για μια σειρά θετικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων. «Σήμερα δεν νοείται νέα οπισθοδρόμηση. Ας μας διδάξουν επιτέλους τα λάθη του παρελθόντος και ο μύθος του Σίσυφου. Και η προτροπή δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τους εταίρους μας».
Μια ενδεχόμενη αναβολή των αποφάσεων, εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, για τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προοπτικών της χώρας.
Στο μεταξύ, νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του χρόνου έφτασε το 1,8% σε ετήσια μέτρηση (πρώτη εκτίμηση 1,5%) και σε τριμηνιαία το 0,8%. Ετσι, η οικονομία το πρώτο εννεάμηνο του έτους καταγράφει επέκταση κατά 0,1% του ΑΕΠ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου