Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι πωλητές έπρεπε να πληρώσουν τους αγοραστές για να πάρουν τα βαρέλια του πετρελαίου από τα χέρια τους.
Ειδικότερα, το WTI παραδόσεως Μαΐου ξεπέρασε νωρίτερα το 1,5 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, σημειώνοντας άλμα άνω του 100%, ενώ αυτή την ώρα κινείται κοντά στο 0,14 δολ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο λήγει σήμερα.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου στο μεταξύ κερδίζει περίπου 7% πάνω από τα $21 δολ. το βαρέλι μετά το χθεσινό του κλείσιμο στα 20,03 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Το Brent Ιουνίου στο μεταξύ, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, χάνει 2,8% στα 24,85 δολ. το βαρέλι.
Η χθεσινή κατρακύλα του αμερικανικού συμβολαίου κάτω από το μηδέν -για πρώτη φορά στην ιστορία- ήρθε καθώς η αγορά αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση χώρων αποθήκευσης για το πετρέλαιο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της κατάρρευσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Διυλιστήρια, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ακόμα και τάνκερ έχουν αρχίσει να γεμίζουν με ποσότητες πετρελαίου που η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει, καθώς η παραγωγή συνεχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση παρά την πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μειώσουν τα επίπεδα της παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το γεγονός πάντως ότι τα πιο μακρινά συμβόλαια του αμερικανικού αργού κινούνται σε επίπεδα πάνω από τα 30 δολ. το βαρέλι (το συμβόλαιο Νοεμβρίου είναι στα $31,66) δείχνει ότι οι επενδυτές περιμένουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αργότερα φέτος, κάτι που αναμένεται να αναζωογονήσει και τη ζήτηση.