Το χτύπημα που καταφέρνει η πανδημία του κορωνοϊού στους κτηνοτρόφους με τη μείωση της ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις εξαγωγές οδηγεί σε βουτιά της τιμής των αμνοεριφίων, καθώς από τα 6 – 6,20 ευρώ/κιλό που πουλούσαν πέρυσι οι παραγωγοί, φέτος δεν ξεπερνούν τα 3,5 – 4 ευρώ/κιλό. Μάλιστα, πάνω από 500.000 αρνιά και κατσίκια αναμένεται να μείνουν αδιάθετα λόγω της πτώσης των παραγγελιών σε ποσοστό μέχρι και 50%.
Οπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος, είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, καθώς λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση οι Ελληνες δεν θα εκδράμουν και δεν θα ψήσουν τον οβελία όπως κάθε χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης αλλά και της τιμής των αμνοεριφίων, καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στους κτηνοτρόφους. «Κάθε χρόνο διαθέτουμε στην αγορά περίπου 4 εκατ. αρνιά και κατσίκια.
Από αυτά, τα 2,3 εκατ. φεύγουν το Πάσχα. Φέτος εκτιμάμε ότι θα πουλήσουμε 1,5 – 1,7 εκατ., και περίπου 500.000 – 600.000 αρνιά και κατσίκια θα μας μείνουν», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Πεβερέτος. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα σφαγεία, οι παραγγελίες είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Σχετικά με τις τιμές διάθεσης από τους παραγωγούς, επισημαίνει πως έχουν περιοριστεί κατά 40%-50% σε σχέση με πέρυσι το Πάσχα. «Οι παραγωγοί το Πάσχα του 2019 πούλησαν τα ζώα τους έναντι 6 – 6,20 ευρώ το κιλό, τα Χριστούγεννα η τιμή μειώθηκε στα 5,8 – 6 ευρώ το κιλό και τώρα έχει κατρακυλήσει στα 3,5 – 4 ευρώ το κιλό τα σφαγμένα και στα 2 – 2,20 ευρώ το κιλό τα άσφαχτα», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΚ. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές στο… ράφι, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, θα πρέπει να διαμορφωθούν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό έναντι 8 ευρώ πέρυσι, αν και εκφράζει τις επιφυλάξεις του φοβούμενος κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, ο κορωνοϊός «μαντρώνει» και τις εξαγωγές αμνοεριφίων εν όψει του Καθολικού Πάσχα, με τους κτηνοτρόφους να κάνουν λόγο για μείωση 67%-77% σε σχέση με πέρυσι. Οι κύριες αγορές για τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια είναι η Ιταλία και η Ισπανία και ακολουθεί η Γερμανία. Δεδομένου ότι πρόκειται για τις δύο χώρες με τους περισσότερους θανάτους από τον Covid-19 στην Ευρώπη και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να περιορίσουν τα κρούσματα, το Πάσχα για αυτούς… αναβάλλεται.
Κλήρωση Τζόκερ (17/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
«Πέρυσι το Πάσχα εξαγάγαμε 300.000 αμνοερίφια, και φέτος οι εξαγωγές μας δεν θα ξεπεράσουν τα 70.000-100.000, ενώ η τιμή τους από τα 6 ευρώ το κιλό έχει πέσει στα 3,5-4 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι απώλειες στις εξαγωγές αντισταθμίζονται εν μέρει από τη μείωση των εισαγωγών, καθώς, εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα ντόπια αμνοερίφια, οι έμποροι έχουν στραφεί στα ελληνικά προϊόντα.
Προτεινόμενα μέτρα
Για τον περιορισμό των επιπτώσεων στον κτηνοτροφικό κλάδο, ο Σύνδεσμος έχει στείλει επιστολές τόσο στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ζητώντας τη λήψη μέτρων.
«Ζητάμε τρία πράγματα. Πρώτον, να ενταχθούμε στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων κι ας μην πάρουμε τα 800 ευρώ. Μόνο για να πάνε πιο πίσω οι πληρωμές και για να μη σκάσουν οι επιταγές στα χέρια μας. Για τις γαλακτοβιομηχανίες που μπήκαν στους ΚΑΔ οι επιταγές έχουν διάρκεια 45 ημερών. Οι επιταγές που έχουμε πάρει από αυτούς και με τις οποίες θα πληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις πώς θα καλυφθούν;», τονίζει ο κ. Πεβερέτος στον «Ε.Τ.».
Δεύτερο αίτημα του ΣΕΚ είναι η ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ώστε να μπορέσει ο κλάδος να καλύψει μέρος της απώλειας που έχει από τη μείωση της τιμής του κατσικιού και του αρνιού. Τέλος, οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν να ενταχθούν στο μέτρο της κοινωνικής απόσυρσης ώστε να διαθέσουν την παραγωγή τους σε συμπεφωνημένη τιμή και να απορροφηθεί από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ανέργους ή πολύτεκνους, ή ακόμα και από το στρατό και τους πρόσφυγες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου