«Μας πήρε χρόνο, αλλά έχουμε συμφωνία», υποστήριξε κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος το μεσημέρι της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι πλευρές έκαναν σκληρή δουλειά το τελευταίο διάστημα.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν ορισμένες διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την «αξιοπιστία» του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.
Η συμφωνία προβλέπει 17 προαπαιτούμενα μέτρα, ενώ το 18ο θα αποτελέσει ο «κόφτης», μετά από απαίτηση των δανειστών. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, ο «κόφτης» θα πρέπει να περιλαμβάνει σε κάθε περίπτωση μισθούς και συντάξεις, ενώ οι δανειστές ζητούν να επιβάλλεται με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στο τέλος του χρόνου και όχι τον Απρίλιο με τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat, όπως ζήτησε η Ελλάδα.
Όλα τα μέτρα (έμμεσοι φόροι, «κόκκινα» δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων, κόφτης) θα πρέπει να νομοθετηθούν εντός του επόμενου 10ημέρου από την ελληνική Βουλή.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ύψος της εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα κριθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, το οποίο αναμένεται να δώσει και το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. θα αφορούν τη δόση και τα 4 δισ. την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στους ιδιώτες. Όσο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές παραπέμπονται για την επόμενη αξιολόγηση.
Χάσμα για το χρέος
Στο άλλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, αυτό του χρέους, το χάσμα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ παραμένει.
«Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (EWG), που συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε επίπεδο ευρωζώνης εξετάζεται μια δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη των περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά της συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαΐου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.