Ο επικεφαλής του ESM θεωρεί ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση είναι συνεργάσιμη, όμως χαρακτηρίζει το 2015 ως μια “χαμένη χρονιά”, η οποία ήρθε μετά το 2014 όπου η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης είχε παρουσιάσει ανάπτυξη. “Οι πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο (σ.σ. του 2015) μας πήγαν πίσω”, αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι “χρειαστήκαμε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, με πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι περίμενε κανείς το 2014”.
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του ESM, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αναφέρει πως οι αυξήσεις στους μισθούς στην Ελλάδα από το 1990 ως το 2008 αυξανόντουσαν γρηγορότερα απ’ οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας και αυτό αποτέλεσε τον λόγο που η Ελλάδα παρουσίαζε ελλείμματα εμπορίου και προϋπολογισμού. “Η διόρθωση των μισθών αντικατοπτρίζει την ανώμαλη πορεία τους τα τελευταία 10 έτη”, λέει, προσθέτοντας ότι κατά τη άποψη του έχουμε φτάσει στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Προβλέπει δε, αύξηση των εισοδημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη λόγω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Όσο αναφορά στο πότε η Ελλάδα θα πάρει τη δεύτερη δόση του προγράμματος και το ύψος αυτής, ο Κλάους Ρέγκλινγκ καθιστά σαφές ότι αυτό θα συμβεί μετά το πέρας της 2ης αξιολόγησης. Προσθέτει, όμως ότι υπάρχουν “δύσκολα ερωτήματα” που πρέπει να απαντηθούν, όπως αυτό που αφορά τον χρόνο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα- χρόνο που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δεν τολμά να προσδιορίσει χρονικά.
Για το χρέος
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Για το ζήτημα του χρέους, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι ο ESM έχει λάβει εντολή από το Eurogroup και εξετάζει βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί μετά το Eurogroup του περασμένου Μαΐου. “Τώρα κατά τη γνώμη μου υπάρχει οδικός χάρτης, έχουμε τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”, αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι “τα βραχυπρόθεσμα είναι πιο συγκεκριμένα.
Συνεχίζει αναφέροντας, ότι υπάρχει η δέσμευση του Eurogroup σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει εξέταση των αναγκών του χρέους μετά τη ολοκλήρωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι “όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει μεταρρυθμίσεις το Eurogroup θα συνεχίζει να την υποστηρίζει”. Ο κ. Regling χαρακτηρίζει αυτή τη δέσμευση, “ισχυρή”.
Ο επικεφαλής του ESM θεωρεί ότι είναι κατανοητό ότι η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να δώσει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, απ’ όσο χρειάζεται το πλαίσιο της Ελλάδας. Συμπληρώνει δε ότι “αν υπάρχει πλήρης απόφαση τώρα ή το 2018 και μετά τίποτα άλλο, τότε μπορεί να μην είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Άρα η δέσμευση μας είναι πάντα εκεί και πιστεύω ότι οι αγορές το καταλαβαίνουν αυτό. Έτσι δεν χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη με λεπτομέρεια. Αυτό θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, διότι λαμβάνει υπ’ όψη όλη την αβεβαιότητα που υπάρχει όταν κάποιος σχεδιάζει σε βάθος χρόνου”.
Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, θεωρεί ότι η Ελλάδα αν συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα μπορούσε να έχει και αυτή ανάπτυξη μεγαλύτερη από αυτή της ευρωζώνης, καθώς η παραγωγικότητα της έχει χώρο για μεγάλη αύξηση. Όμως, όπως αναφέρει, “αυτό είναι δυνατό μόνο με τις σωστές οικονομικές πολιτικές”.