Συγκεκριμένα, οι πηγές του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι το 2019 ο ΕΦΚΑ παρουσίαζε από την αρχή έλλειμμα, επισημαίνοντας ότι η αρχική πρόβλεψη για πλεόνασμα, ύψους 245 εκατ. ευρώ, ήταν λανθασμένη. Όπως εξηγούν, το γεγονός αυτό αποδίδεται στις ενέργειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία, όπως τονίζουν, δεν συμπεριέλαβε στον ετήσιο προϋπολογισμό του φορέα τις δαπάνες από τις επιστροφές ποσών στους ελεύθερους επαγγελματίες που προέκυψαν από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ, παράλληλα, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη δαπάνη σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των συντάξεων χηρείας που δικαιούται ο επιζών σύζυγος από το 50% στο 70%, περίπου 65.000 περιπτώσεις.
Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι αρχικά οι προϋπολογισμοί εμφανίζονταν ισοσκελισμένοι, στην πραγματικότητα, όμως, δεν πληρώνονταν συντάξεις και δεν προβλέπονταν στον προϋπολογισμό προγραμματισμένες δαπάνες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εικονικά πλεονάσματα.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους πηγές του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ 215.193.494,99 εκατ. ευρώ για την επιστροφή χρηματικών ποσών σε 264.631 μη μισθωτούς, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης εισφορών του έτους 2018, με βάση τα εισοδήματα του 2017, έναντι των εισοδημάτων του 2016, που αρχικά είχαν λογισθεί και καταβληθεί. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη πιστωθεί 100.695.867,69 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 86.187 ελεύθερων επαγγελματιών. Πρόκειται για τα ποσά που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2018.
Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν είχαν προσμετρηθεί 70 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας, τα οποία θα καταβληθούν με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, στο τέλος του τρέχοντος μήνα.
Ακόμη- όπως επισημαίνουν -και η δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των μη μισθωτών ενδέχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τον ΕΦΚΑ, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι κρατήσεις σε περίπου 600.000 συνταξιούχους που είδαν αύξηση, λόγω αρνητικής προσωπικής διαφοράς, έγιναν λάθος.
‘Αρα, όπως εξηγούν οι ίδιες πάντα πηγές, με την επιστροφή των ποσών στους ελεύθερους επαγγελματίες από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών και με την απόδοση του αυξημένου ποσοστού των συντάξεων χηρείας, που υλοποίησε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο ΕΦΚΑ θα εμφανίσει έλλειμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εργασίας, εισάγεται κρίσιμη διάταξη στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, βάσει της οποίας θα καταρτίζονται ισολογισμοί στον ΕΦΚΑ από ανεξάρτητες εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο και, με αυτόν τον τρόπο, θα απεικονίζονται με ακρίβεια το ενεργητικό, το παθητικό και, γενικότερα, η συνολική εικόνα της ετήσιας λειτουργίας του φορέα.
Αναλυτικότερα, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, με την προτεινόμενη ρύθμιση, θεσπίζεται η υποχρέωση του ΕΦΚΑ να καταρτίσει και να δημοσιεύσει όλους τους εκκρεμείς έως και σήμερα ισολογισμούς των τελευταίων τριών ετών (2017, 2018 και 2019), μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021. Επιπλέον, υποχρεούται- εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος -να καταρτίσει και να δημοσιεύσει τους εκκρεμείς ισολογισμούς και όλων των ενταχθέντων σε αυτόν φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, για τα έτη που ανάγονται στη χρονική περίοδο προ της ένταξής τους.
Επίσης, από το 2020 και εφεξής και για κάθε επόμενη χρήση, οι ισολογισμοί θα υποβάλλονται προς έγκριση το αργότερο, μέχρι την 30ή Ιουνίου του επόμενου έτους κάθε χρήσης.
Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται ότι στόχος της προτεινόμενης διάταξης είναι να αποκατασταθεί το έλλειμμα διαφάνειας και να διευκολυνθεί η άντληση χρήσιμων πληροφοριών επί των οικονομικών στοιχείων του ΕΦΚΑ, ενώ διασφαλίζεται επίσης ότι απεικονίζεται η πραγματική εικόνα της χρηματοοικονομικής πληροφορίας και θεσπίζεται η υποχρέωση και ευθύνη για την παροχή πιστής και ειλικρινούς απεικόνισης των χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Τέλος, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιαστούν στη Βουλή στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ, όπως την παρέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που αφορούν τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, επικουρικές, εφάπαξ και υποθέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ