Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχει ενταχθεί το συγκεκριμένο κονδύλι, το οποίο μπορεί να μεγαλώσει μέχρι και το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου. Το ποσό που θα διατεθεί θα αποτελέσει ελάφρυνση από την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων κατά 5%. Συνεπώς για το 2019 οι επιχειρήσεις εκτάκτως θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου 95% αντί 100%.
Νέα εκκαθάριση
Για να φανεί το όφελος θα γίνει νέα εκκαθάριση φόρου και το ποσό που αντιστοιχεί θα αφαιρεθεί από την πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξουν» διαδικασίες επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, άσκηση η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοέμβρη προκειμένου στην τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος να περάσει η έκπτωση επί των προκαταβολών.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν τα ποσά της έκπτωσης θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή θα περάσουν ως «πιστωτικό» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Τaxisnet προκειμένου να συμψηφιστούν με λοιπές τρέχουσες φορολογικές οφειλές.
Το ποσό μπορεί να μεγαλώσει αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάνω από το 3,7% του ΑΕΠ που αναφέρεται στο προσχέδιο, δηλαδή το υπερπλεόνασμα για φέτος είναι μεγαλύτερο από το 0,2% του ΑΕΠ ή 380 εκατ. ευρώ όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Δεδομένο είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ότι το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου θα μοιραστεί κατά 2/3 σε νοικοκυριά και κατά 1/3 σε επιχειρήσεις.
Κάλυψη…
Το προσχέδιο που συντάχθηκε με βάση την κατανομή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στοιχεία που περιλαμβάνουν και τον Σεπτέμβριο προβλέπει ότι ο Προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ για το 2019 και 3,6% του ΑΕΠ για το 2020.
Το σημαντικό είναι ότι η κομβική αυτή πρόβλεψη έχει και την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έβαλαν χθες την υπογραφή τους στις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς κλείνοντας τη συζήτηση περί «κενού» διά της πλαγίας .
Συγκεκριμένα, κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι «το υποβληθέν σχέδιο Προϋπολογισμού, μετά τον προκαταρκτικό έλεγχο από τους θεσμούς, φαίνεται ότι πετυχαίνει τον συμφωνηθέντα στόχο. Υπήρξε στενή συνεργασία κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η λεπτομερής αξιολόγηση θα γίνει τον Νοέμβριο μαζί με τους Προϋπολογισμούς των άλλων χωρών».
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Θετικά μέτρα
Μάλιστα, από το κείμενο του προσχεδίου προκύπτει ότι υπάρχει υπερπλεόνασμα για το 2019 και το 2020 που επιτυγχάνεται και μετά τον επανυπολογισμό των ενισχυτικών διαρθρωτικών μέτρων. Η θετική επίδραση των μέτρων αυτών από 1,9 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν στο προσχέδιο που πήγε στη Βουλή εκτιμώνται τώρα στα 1,81 δισ. Εκείνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι ελαφρύνσεις που φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός, οι οποίες παραμένουν ως κόστος στο 1,18 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται:
* Η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.
* Η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
* Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.
* Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης.
* Η μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.
* Η μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
* Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
* Η επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.
Αυξήσεις εισοδημάτων
Στους κοινωνικούς δείκτες που θα βελτιώσουν τα μέτρα αυτά το 2020 προκύπτει ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 1,8% ή 174 εκατ. ευρώ σε μέσα επίπεδα.
Η απασχόληση θα αυξηθεί φέτος κατά 2% και 1,8% το 2020, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από το 15,9% που αναμένεται να κλείσει το 2019 στο 14% το 2020.
Με βάση τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα, επόμενος σταθμός είναι το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου. Η πολιτική επικύρωση θα γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον επόμενο Ιούνιο, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων λήψης μέτρων προσαρμογής, αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα ωστόσο τελεί παράλληλα και σε μεταπρογραμματική παρακολούθηση, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Για αυτό και στις 20 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση για την 4η αξιολόγηση.