Ανώτερη πηγή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δήλωνε σίγουρη ότι ακόμη και το μικρό κενό που συνεχίζουν να βλέπουν οι θεσμοί για τον επόμενο χρόνο θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες μετά τα συμπληρωματικά μέτρα που έχουν ενταχθεί στο προσχέδιο που έστειλε το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή εντοπίζεται κυρίως στα ενισχυτικά μέτρα. Συγκεκριμένα:
– Η θετική επίπτωση από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ για το 2020 και συνολικά για τη διετία 2019-2020 τα 400 εκατ. ευρώ.
– Η επίπτωση από την ανασκόπηση των δαπανών με επίδραση λίγο μικρότερη από τα 140 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά.
– Η επίπτωση που θα έχει η ρύθμιση στα τυχερά παιχνίδια, που εντάχθηκε πρόσφατα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έχει ήδη ενταχθεί τις επιτροπές της Βουλής, ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
Με όλες αυτές τις αλλαγές το πλέγμα των συμπληρωτικών μέτρων ξεπερνά πλέον τα 2 δισ. ευρώ. Σε επιμέρους θέματα κοστολόγησης των διαρθρωτικών μέτρων εντοπίζονται και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που γίνονται από τους θεσμούς και δεν έχει κλείσει ο προϋπολογισμός του 2020.
Η ίδια πηγή παραδεχόνταν ότι δεν έχει γίνει ακόμη πρόβλεψη επί των δαπανών για τυχόν υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Τούτο διότι πριν υπολογίσει πληρωμές το λογιστήριο, όπως είπε, πρέπει να νομοθετηθεί ένα νέο καθεστώς για τις επικουρικές ώστε να παρακαμφθούν τα σημεία τα οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά στο σημερινό ασφαλιστικό καθεστώς. Διέψευσε όμως ότι οι θεσμοί αμφισβητούν το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% του ΑΕΠ που έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά το 2019, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που επιβεβαιώνεται και με τα στοιχεία του εννεαμήνου να διανεμηθεί εν είδει κοινωνικού μερίσματος όχι μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο επανέλαβε ότι το θέμα θα οριστικοποιηθεί με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΓΛΚ που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι τα έσοδα το 9μηνο είχαν υπέρβαση έναντι του στόχου 616 εκατ. ευρώ ενώ και οι δαπάνες συγκρατήθηκαν κατά 1,72 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει κάπου στάση πληρωμών. Μάλιστα, ειδικά για τα έσοδα, ανώτερη πηγή του ΓΛΚ σημείωνε ότι η μείωση κατά 134 εκατ. ευρώ που περίμεναν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ δεν εμφανίζεται στην πορεία των εσόδων ενισχύοντας την εκτίμηση για υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στο τέλος του χρόνου.
Υπέρβαση
Με τα χθεσινά στοιχεία και μόνο με τα στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει υπέρβαση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου λόγω της υπέρβασης των εσόδων κατά 616 εκατ. ευρώ και της συγκράτησης των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, για το 9μηνο καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 4,47 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,47 εκατ. που βασίζεται σε υπέρβαση εσόδων και δαπανών. Ειδικότερα:
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
– Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38,53 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,6 εκατ. ευρώ ή 4,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019.
– Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα κάτωθι γεγονότα:
• Είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.
• Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό 2019.
– Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,05 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.95 δισ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου.
– Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.517 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ από το στόχο (3.172 εκατ. ευρώ).
– Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.571 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 796 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
– Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.401 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα στην κατηγορία «Φόροι» εμφανίζονται αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ.
– Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,94 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 798 εκατ. ευρώ.
– Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 840 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, επηρεαζόμενα από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου και των επόμενων εβδομάδων.
– Οι επιστροφές εσόδων του Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 537 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (511 εκατ. ευρώ).
Από την έντυπη έκδοση