Στην αυριανή συνάντηση οι σύμβουλοι τεχνοκράτες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης ευρώ θέλουν να κάνουν μια ανασκόπηση των εξελίξεων για την Ελλάδα, η οποία εν μέσω διακοπών για τους υπολοίπους άλλαξε κυβέρνηση και κατά συνέπεια και οικονομικό επιτελείο.
Δάνεια ΔΝΤ
Μαζί με τα θέματα που θα θέσουν οι συνάδελφοί του, ο κ. Αργυρού αναμένεται να ενημερώσει και για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης σε ορίζοντα τετραετίας και πιο βραχυπρόθεσμα για την πρόθεση της Ελλάδας να επανεκκινήσει το θέμα της πρόωρης μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ.
Ως γνωστόν, το θέμα είχε ξεκινήσει τον Μάιο, αλλά πάγωσε λόγω των εκλογών και των αντιρρήσεων κυρίως Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι αντιρρήσεις ξεκίνησαν από τις πρώτες παρατηρήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των Θεσμών μετά τα μέτρα του Μαΐου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία υποτίθεται ότι έθεταν την Ελλάδα εκτός δημοσιονομικών στόχων.
Μετά όμως τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη αλλά και τη διόρθωση των στοιχείων στην οποία προχώρησαν -σιωπηλά- οι Θεσμοί στις αρχές Αυγούστου στην έκθεση για την 3η αξιολόγηση, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον θεωρείται εφικτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να θέσει επίσημα το θέμα στον ESM και στη συνέχεια και στο Eurogroup (ίσως και αυτό του Σεπτεμβρίου) και να προχωρήσει πριν από το τέλος του χρόνου η αποπληρωμή των 3,8 δισ. ευρώ από τα 8,7 δισ. ευρώ που χρωστάει ακόμη η Ελλάδα στο Ταμείο.
Πριν από αυτό όμως ο κ. Αργυρού θα πρέπει αύριο να δεσμευτεί άλλη μια φορά για την προώθηση και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα από το τέλος του τρίτου προγράμματος αλλά δεν έχει ακόμη εκπληρώσει.
Δημοσιονομικά
Επίσης, θα θέσει εμμέσως το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων μέσα από το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των μειώσεων φόρων. Θα τονίσει δηλαδή ότι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων θα πρέπει μεταξύ άλλων να υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να προέλθει και από τη διαφορετική καταγραφή των ANFA.
Τα μέλη του EWG θα πρέπει να ενημερωθούν και για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2019, αλλά και για τα σχέδια για την μείωση φόρων σε επιχειρήσεις που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Τα μέτρα έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό οι εκπρόσωποι των Θεσμών, αλλά θα πρέπει να ενημερωθούν γι’ αυτά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από το Eurogroup της Φινλανδίας.
Τα… ατού
Ο κ. Αργυρού θα προσέλθει στο σύνοδο και με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Τα στοιχεία που αφορούν το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου αναμένεται να καταγράφουν ανάπτυξη σημαντικά υψηλότερη από το 1,3% του ΑΕΠ που καταγράφηκε για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, γεγονός που οφείλεται, εκτός από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, και στις προσδοκίες για αλλαγή κυβέρνησης.
Μάλιστα απόδειξη τούτου αποτελεί και πρόσφατη εξέλιξη για το οικονομικό κλίμα που καταγράφεται από τον ΙΟΒΕ με την άνοδο-ρεκόρ των επιχειρηματικών προσδοκιών.
Εύσημα για τις δράσεις κατά του μαύρου χρήματος
Πρόοδο και στις 40 προτεραιότητες της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας καταγράφει η έκθεση της ομάδας για τη χώρα μας.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία χωρών υπό Κανονική Παρακολούθηση (Regular Follow-Up), με υψηλό βαθμό συμμόρφωσης και αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ειδικότερα, με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας της FATF που συνδέεται με τον ΟΟΣΑ, από τις 40 προτεραιότητες της ομάδας δράσης η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως με τις 15, συμμορφώνεται απλώς με 22 και καταγράφει μερική συμμόρφωση μόνο σε τρεις.
Σε γενικές γραμμές η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να ελέγχει απολύτως τα χρήματα που διακινούνται από τις τράπεζες τόσο σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Επίσης παίρνει καλό βαθμό στην παρακολούθηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τρομοκρατών ή οικονομικών εγκληματιών, την ίδρυση και λειτουργία των κατάλληλων οργανισμών για την αποτροπή του οικονομικού εγκλήματος αλλά και την ύπαρξη του νομικού πλαισίου για λειτουργία των ελέγχων και σύλληψης υπόπτων.
«Υστέρηση»
Μέτρια είναι η πρόοδος σε δύο τομείς:
* Τον έλεγχο της προέλευσης και της δραστηριότητας των νομικών προσώπων με δεδομένο ότι τα δικαιολογητικά για την έναρξη δραστηριότητας περιορίζονται σε αυτά του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).
* Την ποινική διαδικασία για όσους συλλαμβάνονται να έχουν υποπέσει στα αδικήματα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η FATF αναφέρει εμμέσως το θέμα της καθυστέρησης της απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα.
Μερική συμμόρφωση για την Ελλάδα καταγράφεται επειδή δεν ελέγχει απόλυτα τη διακίνηση κεφαλαίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι «η χρονική σύμπλευση της δημοσίευσης της εν λόγω θετικής εξέλιξης και της πλήρους άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σηματοδοτεί τον ευρύτερο στόχο για τροχοδρόμηση της χώρας σε μία αναπτυξιακή πορεία και προώθηση όλων των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση αυτή».
Από την έντυπη έκδοση