Η ρύθμιση αφορά σχεδόν 900.000 οφειλέτες σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΟΓΑ και 550.000 επιχειρήσεις με χρέη σε ΙΚΑ και άλλους φορείς μισθωτών.
Οι αιτήσεις θα ανοίξουν ηλεκτρονικά μέσω ΕΦΚΑ αμέσως μετά την ψήφισή του (ενδεχομένως στις αρχές της άλλης εβδομάδας), ενώ η διάρκεια υποβολής αιτήσεων θα είναι ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Αντάλλαγμα στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι η μικρότερη σύνταξη που θα πάρουν όσοι προέρχονται από τα Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) και των αυτοαπασχολουμένων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών).
Συρρίκνωση…
Το πρώτο σοκ για τις συντάξεις που θα βγαίνουν μέσω της ρύθμισης χρεών θα φανεί σε περίπου 80.000 ασφαλισμένους με χρέη -ως επί το πλείστον σε ΟΑΕΕ- άνω των 20.000 ευρώ.
Για αυτή την κατηγορία, ο επανυπολογισμός χρεών θα ρίξει τις οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ, θα υπάρξει απεγκλωβισμός για έκδοση σύνταξης αλλά τα ποσά που θα πάρουν θα είναι της τάξης των 410 ευρώ γιατί ένα μέρος της σύνταξης θα κρατείται ως και 120 μήνες για να σβήσει την οφειλή που θα ρυθμίσουν!
Βασικά σημεία
Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, για τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέπτυξε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.
Σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης:
* Εφαρμόζεται αναδρομικά το σύστημα εισφορών του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), και όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες στα Ταμεία του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, από 1/1/2002 μέχρι 31/12/2016 επανυπολογίζονται βάσει του παλιού κατώτατου μισθού των 586 ευρώ.
* Η οφειλή για κάθε μήνα παλιού χρέους αντικαθίσταται με μηνιαία οφειλή 158 ευρώ νέου και μικρότερου χρέους.
* Μετά τον επανυπολογισμό αναπροσαρμόζονται και οι προσαυξήσεις οι οποίες στη συνέχεια κουρεύονται κατά 85%.
* Τα χρέη ως το 2002 δεν επανυπολογίζονται, αλλά προστίθενται στο νέο κεφάλαιο που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό οφειλών.
* Τα πρόστιμα για χρέη ως το 2002 κουρεύονται κατά 85%.
* Τα χρέη του 2017 και του 2018 δεν επανυπολογίζονται, αλλά ρυθμίζονται με μείωση προσαυξήσεων κατά 85%. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας που χρωστά κατά διαστήματα από το 1998 ως το 2016 θα έχει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% για τις οφειλές μέχρι το 2002, επανυπολογισμό και κούρεμα χρέους από το 2002 ως το 2016 και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% για το νέο χρέος της περιόδου 2002-2016. Στη ρύθμιση θα βάλει όλα τα χρέη μόνο που το κούρεμα θα το έχει για οφειλές μετά το 2002.
* Εξαιρούνται χρέη αγροτών από τον επανυπολογισμό, γιατί όπως παραδέχτηκε η κ. Αχτσιόγλου παλιά πλήρωναν λιγότερα. Οπότε δεν τους συμφέρει να επανατιμολογηθεί το χρέος με τις εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θα βγει μεγαλύτερο! Οι αγρότες θα έχουν όμως -όπως συμπλήρωσε η υπουργός- διαγραφή (100%) προσαυξήσεων ενώ όσοι είναι για σύνταξη θα μπορούν να συμψηφίσουν μέρος της σύνταξης με χρέος ως 6.000 ευρώ αντί 4.000 ευρώ που ήταν πριν.
* Ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 50 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 30 ευρώ για τους αγρότες.
* Για περίπου 550.000 επιχειρήσεις και εργοδότες η ρύθμιση θα είναι ως 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων 50% και με πλήρη διαγραφή προσαυξήσεων αν πληρώσουν όλη την οφειλή σε μια δόση.
* Η ρύθμιση χάνεται αν καθυστερήσουν τρεις δόσεις και αν δεν καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές.
Διαδικασία
Τα 4 βήματα της ρύθμισης, από τη στιγμή που αρχίσουν οι αιτήσεις, είναι τα εξής:
1. Οι ενδιαφερόμενοι μη μισθωτοί (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και αναγράφουν τον ΑΜΚΑ, ή και τον ΑΦΜ τους, ζητώντας ενημέρωση για το τι χρωστούν ως 31/12/2016.
2. Ζητούν επανυπολογισμό και τα παλιά χρέη θα «τιμολογηθούν» εκ νέου με μηνιαίο ποσό εισφοράς 158 ευρώ.
3. Επιλογή-δήλωση αν αποδέχονται ή όχι τον επανυπολογισμό. Η αποδοχή του θα σημαίνει ότι θα έχουν και μικρότερη σύνταξη μετά το κούρεμα και τη ρύθμιση χρεών.
4. Ρύθμιση και επιλογή αριθμού δόσεων. Μετά τον επανυπολογισμό της οφειλής θα επανυπολογιστούν εκ νέου και οι προσαυξήσεις και θα κουρευτούν κατά 85%. Μέσα από ένα αυτοματοποιημένο σχήμα 120 δόσεων, ο οφειλέτης θα καλείται να επιλέξει τη δόση που μπορεί να πληρώνει. Ο τόκος της ρύθμισης (5%) αυξάνεται στις πολλές δόσεις και μειώνεται με λιγότερες.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου