Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το protothema.gr, πηγές της Ευρωζώνης επέμεναν και χθες ακόμη ότι απαιτείται η πλήρης εφαρμογή όλων των 15 προαπαιτουμένων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Επομένως, αν επιβεβαιωθούν οι -συνήθως έγκυρες- πληροφορίες από το εξωτερικό, η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να δώσει και νέο αγώνα δρόμου ώστε να εκπληρώσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες που άφησε ανοικτές, πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.
Στις εκκρεμότητες αυτές περιλαμβάνεται και η επιλογή των Ελλήνων που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου «Υπερταμείου», για τα οποία πάντως πηγές της κυβέρνησης έλεγαν πως ουσιαστικά έχουν ήδη συμφωνηθεί, αν και δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί -όπως προέλεγαν.
Όπως και να έχει, η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση για να κλείσει η α΄αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη και, τελικά, η συζήτηση για το χρέος -το οποίο αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της πολιτικής της. Για τον οδικό χάρτη αυτόν συζήτησαν χθες οι κ.κ. Τσακαλώτος και Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο συνεδρίου όπου μετείχαν. Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε καλό κλίμα.
Σε κάθε περίπτωση, εξίσου κρίσιμο θα είναι το επόμενο διάστημα πριν και κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, και για τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς οι δανειστές επιμένουν στο φιλόδοξο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Ωστόσο το θέμα αυτό παραπέμπεται στις αποφάσεις του Eurogroup, που δεν αναμένονται όμως ούτε στις 10 Οκτωβρίου, ίσως ούτε όμως και πριν τις γερμανικές εκλογές.
Ωστόσο τέτοιες συζητήσεις θα γίνονται και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο κ. Τσακαλώτος μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, του οποίου η στάση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική και για τα πλεονάσματα και για το χρέος.