Σχεδόν 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι κρυμμένες «κάτω από το χαλί» και χιλιάδες από αυτές έχουν μπει σε αδρανές αρχείο, χωρίς να έχουν απορριφθεί και δεν καταμετρώνται ως εκκρεμείς συντάξεις, τις οποίες το υπουργείο τις εμφανίζει στις 45.000!!!
Στη λίστα με τις 94.911 εκκρεμείς συντάξεις ανά Ταμείο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που είναι σε εκκρεμότητα στο Δημόσιο και υπερβαίνει τις 15.000. Ο συνολικός αριθμός δηλαδή των 94.911 εκκρεμών συντάξεων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, μαζί με τις 15.000 αιτήσεις του Δημοσίου, αγγίζει τις 110.000 αιτήσεις που είναι σε αναμονή για οριστική ή ακόμη και για προσωρινή σύνταξη!
Μόλις χθες και μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες για αλλοίωση αιτήσεων που έκανε ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να φανούν τεχνητά λιγότερες οι εκκρεμείς συντάξεις, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος είχε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του με την πρώην και την νυν γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ, από τις οποίες ζήτησε στοιχεία και επιπρόσθετα, δόθηκε εντολή στο Γενικό Λογιστήριο να επικαιροποιήσουν τη λίστα των εκκρεμοτήτων για συντάξεις και άλλες συνταξιοδοτικές παροχές. Στην απάντησή του, ως προς τα καταγγελλόμενα, ο κ. Πετρόπουλος δεν είπε τίποτε ουσιαστικό παρά μόνον μισόλογα περί του ότι καμία σύνταξη και αίτηση δεν διαγράφεται.
Το τρικ που εφαρμόζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ είναι ότι κρατούν και θεωρούν ως εκκρεμείς συντάξεις μόνον όσες έχουν χρεωθεί σε υπαλλήλους για την έκδοσή τους (σ.σ.: όπως αποκαλύφθηκε με τις αιτήσεις του Δημοσίου), ενώ όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν χρεωθεί ή έχουν ελλείποντα δικαιολογητικά ή έχουν στάδια αλληλογραφίας μεταξύ των φορέων, δεν θεωρούνται εκκρεμείς και δεν εμφανίζονται στις συντάξεις που καθυστερούν να εκδοθούν! Με αποτέλεσμα να υπάρχει μια επίσημη λίστα με τις εκκρεμείς συντάξεις βάσει των προδιαγραφών του υπουργείου και μια ανεπίσημη λίστα με το σύνολο των εκκρεμοτήτων που κρατείται κρυφή.
Η επίσημη λίστα των εκκρεμοτήτων αφορά σε περίπου 45.000 αιτήσεις, ενώ η ανεπίσημη αλλά πραγματική λίστα περιλαμβάνει 94.911 αιτήσεις.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είναι μόνον ότι κοροϊδεύει τους ασφαλισμένους, που περιμένουν πάνω και από δυόμισι χρόνια την οριστική σύνταξη και τα αναδρομικά που τους αναλογούν, αλλά αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι στην τρόικα δεν έχουν δώσει την ανεπίσημη, αλλά την επίσημη λίστα με τις λιγότερες αιτήσεις. Οι τροϊκανοί μπορεί να ξέρουν και να κάνουν τα στραβά μάτια ή να μην ξέρουν και να μην τους ενδιαφέρει η πραγματικότητα, όμως ο εμπαιγμός εις βάρος των 94.911 ασφαλισμένων που περιμένουν για σύνταξη ακόμη και από τον Ιούλιο του 2016 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, διότι με αυτά τα χρήματα περιμένουν να ζήσουν τις οικογένειές τους, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και όχι με τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα με εκκρεμείς συντάξεις όμως έχει προσλάβει σχεδόν διαστάσεις ενός μικρού σκανδάλου μετά και τις σοβαρές καταγγελίες περί ηλεκτρονικής αλλοίωσης στον αριθμό των αιτήσεων που έκανε προχθές ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος χθες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καλώντας την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να δώσει εξηγήσεις.
Μιλώντας στη βραδινή εκπομπή του καναλιού «Action 24», ο κ. Βρούτσης είπε ότι «για δύο χρόνια, το 2017 και το 2018, στο υπουργείο Εργασίας έγινε αλλοίωση του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και αφαίρεσαν αυθαίρετα αιτήσεις συνταξιοδότησης». Στην ερώτηση που κατέθεσε ως «επείγουσα» στη Βουλή, αναφέρει επίσης ότι «υπάρχει πλέον και πρωτοφανής επιβράδυνση στην απονομή των συντάξεων, καθώς η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, επικαλούμενη μηχανογραφικό πρόβλημα, δεν έχει εκδώσει καμία νέα σύνταξη από 1ης-1-2019».
Τα καταγγελλόμενα επιβεβαίωσε χθες και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, Αντώνης Νικολόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του (στο «Θέμα 104,6 FM») είπε πως «είχαμε καταγγελίες από το τμήμα απονομής συντάξεων ότι το δεύτερο εξάμηνο το 2018 υπήρξε ηλεκτρονικό κλείσιμο εκκρεμών αιτήσεων που είχε γίνει κεντρικά με χρήση κωδικών συναδέλφων χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και εν αγνοία τους». Με αποτέλεσμα, όπως είπε, εκκρεμείς αιτήσεις που είχαν κάποιο έλλειμμα ως προς τα δικαιολογητικά ή στα στοιχεία να βγουν από την επίσημη λίστα των καθυστερούμενων συντάξεων και να μεταφερθούν σε ένα αδρανές περιβάλλον σαν να μην φαίνονται και να μην παρουσιάζονται ως εκκρεμότητα! «Οταν ο ασφαλισμένος προσκόμιζε το δικαιολογητικό που έλειπε, τότε η αίτηση εμφανιζόταν ξανά και πήγαινε μαζί με τις υπόλοιπες που ήταν σε εκκρεμότητα», εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος.
Σε αναμονή 15.000 αιτήσεις για σύνταξη από το Δημόσιο
Στο Δημόσιο υπάρχουν αιτήσεις σε αναμονή από τον Ιούλιο του 2016 και μάλιστα χωρίς να μεσολαβεί χρόνος διαδοχικής ασφάλισης, αλλά μόνον στο Δημόσιο και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στους οργανισμούς του Δημοσίου, δε, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ, ο πρώην ΟΕΚ, ή πρώην Εργατική Εστία, τα νοσοκομεία κ.ά., δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη, παρότι έχουν υποβληθεί πάνω από 3.000 αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και μετά!
Ο λόγος που δεν βγαίνουν οι συντάξεις στα ΝΠΔΔ είναι επειδή ΕΦΚΑ και υπουργείο Εργασίας δεν έχουν καταλήξει ποιες θα είναι οι αποδοχές που θα ληφθούν υπόψη για να βγει η ανταποδοτική σύνταξη, με τον ΕΦΚΑ να λέει ότι πρέπει να υπολογιστούν όλες οι αποδοχές και τη γενική γραμματέα του υπουργείου, κ. Σ. Βρακά, να λέει ότι ο υπολογισμός θα γίνει στις συντάξιμες, δηλαδή στις αποδοχές που είχαν κρατήσεις για σύνταξη, οι οποίες είναι και μικρότερες. Μέχρι να λυθεί το θέμα των… αποδοχών, η λίστα των 94.911 εκκρεμών αιτήσεων θα έχει μεγαλώσει σημαντικά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου