Σύμφωνα με τον παλαιότερο σχεδιασμό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δοθούν στον επενδυτή ως εγγύηση – εξασφάλιση των κεφαλαίων, που θα επενδυθούν στο ομολογιακό δάνειο. «Η Τράπεζα Αττικής έχει αναθέσει στη συμβουλευτική εταιρία Κλέιτον να κάνει μια πρόταση. Αναβάλαμε για μερικές ημέρες την κατάθεση προσφορών και πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία -στο πλαίσιο της πρότασης Κλέιτον- για το λόγο ότι μετέχουν σοβαροί ξένοι οίκοι για τη διαδικασία συμπλήρωσης του κεφαλαίου της τράπεζας, με αντάλλαγμα τη διαχείριση και όχι την πώληση ενός πακέτου καταγγελμένων δανείων, είναι η πρόταση βασικά των στελεχών της Τράπεζας Αττικής, η οποία εξετάζεται αυτή τη στιγμή και ελπίζω σύντομα να έχουμε κάποιες ενδείξεις για την πορεία υλοποίησής της», σχολίασε σχετικά ο εκτελεστικός πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο της Αττικής, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, τα 2,2 δισ. ευρώ είναι προβληματικά δάνεια, με την πλειονότητα (75%) αυτά να αφορούν σε επιχειρηματικά.
Την ίδια στιγμή, οι καταθέσεις βαίνουν διαρκώς μειούμενες, με την τράπεζα να βιώνει τους τελευταίους μήνες ένα ιδιότυπο… bank run. Οι εκροές, άλλωστε, οφείλονται στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει καταθέσεις δημοσίων οργανισμών για πληρωμές οφειλών προς το ΔΝΤ. Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Τσαδάρης, από τα περίπου 500 εκατ. ευρώ καταθέσεων αυτών των φορέων, που είχε η τράπεζα τον Απρίλιο του 2015, έφτασαν σήμερα περί τα 200 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση απέσυρε καταθέσεις δημοσίων οργανισμών για πληρωμές οφειλών προς το ΔΝΤ. Οι καταθέσεις απομειώθηκαν περαιτέρω με τη μεταφορά καταθέσεων του ΤΣΜΕΔΕ για την αύξηση κεφαλαίου του τέλους 2015, ενώ Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο του 2016 υπήρξε νέα εκροή 140 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο, δηλαδή οφειλές προς το ΔΝΤ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά οι καταθέσεις της Τράπεζας Αττικής δεν ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό σε σύγκριση με το ύψος των «κόκκινων» δανείων.
«Σκιές»
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Η κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ δεν είναι η μόνη που θα απασχολήσει τη νέα διοίκηση της Attica Bank. Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά κάνουν λόγο για ακόμη 60 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 681 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν στην ΑΜΚ του Δεκεμβρίου του 2015, τα οποία τα μικτά κλιμάκια της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του SSM υπογράμμισαν με… κόκκινο στο επίμαχο πόρισμα.
Με δεδομένο ότι το κείμενο, το οποίο ήδη έχει αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές, θα γνωστοποιηθεί και στους βουλευτές, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εξεταστικής Επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων από τράπεζες, θα αποσαφηνιστούν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου του 2015 14 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν καταθέσει επερώτηση στη Βουλή, τόσο για την ΑΜΚ όσο και για το ποσοστό συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο, άλλωστε, όπως και διάφοροι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ΕΥΔΑΠ, Αερολιμένας Αθηνών) έβαλαν… πλάτη, προκειμένου να μην έχει η Αττικής την τύχη άλλων τραπεζών, οι οποίες οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση.
Στην επερώτηση αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Tο 2013 πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, στην οποία το ΤΣΜΕΔΕ συνέβαλε με το ποσό των 208 εκατ. ευρώ. Παρότι η συνολική επένδυση στην Αττικής θα ανερχόταν στα 425 εκατ. ευρώ και η συνολική απόδοση της επένδυσης από το 1997 έως το 2013 ήταν μόνο εννέα εκατ. ευρώ, επελέγη η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου να στηριχθεί η επένδυση του Ταμείου με τη διατήρηση του ποσοστού του επί του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Το 2014 απαιτήθηκαν εκ νέου 434 εκατ. ευρώ, για να διατηρηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, με τα αναγκαία κεφάλαια,που θα όφειλε να καταβάλει το ΤΣΜΕΔΕ να ανέρχονται σε περίπου 225 εκατ. ευρώ. Τότε το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ έλαβε απόφαση κατά πλειοψηφία για τη συμμετοχή του με το ως άνω ποσό. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν εκτελέστηκε.
Το 2015 προέκυψε η ανάγκη για νέα ΑΜΚ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, επιπλέον δηλαδή 316 εκατ. ευρώ από την απόφαση του Δ.Σ. του 2014 για 434 εκατ. ευρώ. Το ύψος της νέας επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ για τη διατήρηση του ποσοστού του στην Αττικής ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, η οικονομική κατάσταση του ΕΤΑΑ βαίνει προς το χειρότερο, καθώς προέβλεπε ήδη στον προϋπολογισμό του 2015 έλλειμμα 166 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας, όμως, το ύψος της συμμετοχής στην προηγούμενη ΑΜΚ των 434 εκατ. ευρώ. Γίνεται αντιληπτό ότι με την αύξηση του απαιτούμενου ποσού για την ΑΜΚ της τράπεζας Αττικής κατά περίπου 175 εκατ. ευρώ η οικονομική ισορροπία του ΕΤΑΑ αποσταθεροποιείται επικίνδυνα».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής