Η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν μια πρώτη προσπάθεια σύγκλισης με τους τραπεζίτες, οι οποίοι είχαν επίσης εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, για την πρόταση που εστάλη στις Βρυξέλλες από την Παρασκευή χωρίς τη δική τους συναίνεση.
Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη έκατσαν απέναντι στους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών και στους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με μάλλον συναινετική διάθεση, παρά την πρόταση που είχαν σταδιακά αφήσει να διαρρεύσει στον Τύπο.
Οι τραπεζίτες εξήγησαν για άλλη μια φορά ότι το κατώτατο όριο προστασίας των 150.000 που διέδιδε η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν υπερβολικά υψηλό (το ύψος του 85% των κόκκινων στεγαστικών δανείων βρίσκεται ανάμεσα στις 80.000 και στις 100.000), αλλά είναι πιθανό να φέρει πιο μπροστά τις ανάγκες για νέα κεφάλαια. Τούτο, αν συνδυαστεί και με την πρόθεση της κυβέρνησης για γενναίο κούρεμα και των δανείων που υπερβαίνουν την εμπορική αξία υποθηκευμένων ακινήτων και μάλιστα να ενταχθούν στη ρύθμιση και επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε διάθεση συνεννόησης και τέθηκε ως στόχος να φτιαχτεί ένα πλαίσιο που να καλύπτει τουλάχιστον 250.000 δανειολήπτες. Αν ο στόχος επιτυγχάνεται και με χαμηλότερα όρια κάλυψης, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός. Μετά τη συνάντηση η τυπική ενημέρωση του Μαξίμου μιλούσε για καλό κλίμα, συνέχιση των συζητήσεων και για νέο ραντεβού την επόμενη εβδομάδα όταν θα μπορούσαν και οι τράπεζες να παρουσιάσουν και τη δική τους ολοκληρωμένη πρόταση.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Το καμπανάκι
Φρένο στις υπερβολικές προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου για το διάδοχο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη είχε προσπαθήσει να βάλει τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης.
Η αρχική διαρροή ήθελε όριο κάλυψης οριακά μειωμένο σε σχέση με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Ξεκινούσε από τα 150.000 ευρώ (έναντι 180.000 στο νόμο Κατσέλη) για το άγαμο και έφτανε τα 250.000 (έναντι των 280.000 ευρώ) για την οικογένεια με παιδιά. Το πακέτο του νέου ρυθμιστικού πλαισίου συμπληρωνόταν με επιδότηση της δόσης από 30% ή το 50%, που μπορούσε να φτάσει και το 100% σε περιπτώσεις πλήρους ένδειας (π.χ. μακροχρόνιας ανεργίας), επιδότηση επιτοκίου, οριζόντιο κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου και εισοδηματικά όρια ανάλογα του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη.
Η γενναιόδωρη αυτή λύση, όπως φάνηκε, δεν ενόχλησε μόνο τους τραπεζίτες, αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ο οποίος έσπευσε να στείλει τα πρέποντα μηνύματα. «Πρέπει να προσέξουμε γιατί αν κάνουμε λάθος ρυθμίσεις, τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια και αυτά θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος», είπε δύο φορές μέσα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, στέλνοντας μήνυμα και «προς τα μέσα».
Στη συνέχεια ήρθαν και τα αρνητικά πρώτα σχόλια από τις Βρυξέλλες, που έχουν το προσχέδιο της πρότασης για το διάδοχο καθεστώς στην προστασία της πρώτης κατοικίας από την Παρασκευή, οπότε και ορίστηκε η χθεσινή συνάντηση με τους τραπεζίτες ώστε να λειανθούν οι διαφορές.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]