Μια εβδομάδα μετά την πρώτη δήλωσή του (και πάλι από τη Βουλή) περί ενδεχόμενης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε περίπτωση επιλογής λάθος ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια χθες επανήλθε και θέλοντας να εξηγήσει τι είπε συμπλήρωσε την εικόνα. Οτι σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις που εξετάζονται θα χρειαστούν χρηματική αρωγή του Δημοσίου και άρα των φορολογουμένων.
«Αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια», είπε ξανά ο κ. Δραγασάκης.
«Είναι δύσκολο αυτό; Μπορεί κανείς να κάνει μια ρύθμιση που να απαιτήσει να χρειαστούν οι τράπεζες νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τι σημαίνει; Οτι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση που να οδηγεί στην ανάγκη νέων κεφαλαίων; Οχι, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Η τάδε λύση, παραδείγματος χάριν η λύση που προτείνει το ΤΧΣ και που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση του Δημοσίου. Θα το μετρήσουμε αυτό, τι συνέπειες έχει. Μια άλλη λύση μπορεί να απαιτήσει νέα κεφάλαια για τις τράπεζες. Οι τράπεζες μπορούν τα κεφάλαια αυτά να τα βρουν με διάφορους τρόπους αλλά πρέπει να έχουμε συνείδηση», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ωστόσο ενώ η κλεψύδρα του χρόνου που έχουν δώσει οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ για μια άμεση λύση στα κόκκινα δάνεια αδειάζει ο κ. Δραγασάκης ενώ αναφέρθηκε σε δύο σχέδια που εξετάζονται (ένα που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ και ένα που έχει εκπονήσει η ΤτΕ) έδειξε ότι δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή του και την υποβολή του στις αρμόδιες αρχές. Τούτο παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση (μη αφήνοντας κανένα περιθώριο στο σχέδιο της ΤτΕ) έχει προβλήματα στη διαδικασία των εγκρίσεων που θα χρειαστούν χρόνο για επιλυθούν είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είτε στην ΕΚΤ και στην Ε.Ε.
Ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη
Επώδυνος αναμένεται ότι θα είναι ο «τοκετός» της λύσης και για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ περιμένουν την ελληνική πρόταση που θα περιληφθεί και στην έκθεση για τη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Ελαιόλαδο: Στα 9 ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει η τιμή του [πίνακες]
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στη Βουλή προανήγγειλε ότι το διάδοχο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ούτε το πλαίσιο που θέλουν να επιβάλλουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Την ίδια ώρα οι «εταίροι» της σύμβασης οι εμπορικές τράπεζες που θα κληθούν να ρυθμίσουν και σε κάποιες περιπτώσεις να κουρέψουν και το κεφάλαιο των δανείων που θα ρυθμιστούν εξωδικαστικά με το νέο καθεστώς έχουν διαφορές που δεν έχουν συζητηθεί.
Η πιο μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο όριο προστασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει από τα 180.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 280.000 για την οικογένεια με παιδιά να μειωθεί το πολύ στα 150.000 για τον άγαμο και στα 250.000 για την οικογένεια με παιδιά. Οι τράπεζες θέτουν τον πήχυ στις 100.000 για τον άγαμο και τις 150-180.000 για την οικογένεια με παιδιά. Επίσης το πλαίσιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία προβλέπει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, ένταξη στη ρύθμιση και όσων επιχειρηματιών έχουν υποθηκεύσει για δάνεια την πρώτη κατοικία και – σε ό,τι αφορά τις τράπεζες- του συνόλου της διαφοράς του υπολοίπου του δανείου από την εμπορική αξία του ακινήτου που κινδυνεύει.
Τίποτα από όλα αυτά και τις επιμέρους λεπτομέρειες δεν έχει συζητηθεί σε μια κοινή σύσκεψη με τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, τα όρια και οι θέσεις των τραπεζών είναι πιο κοντά στα όρια προστασίας που θέτουν ατύπως οι δανειστές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περίπτωση επίσημης διαφωνίας σε άλλη μια «μονομερή ενέργεια» όπως αυτή της αύξησης του κατώτατου μισθού όπου οι προτάσεις των θεσμών αγνοήθηκαν.
Στον αέρα τα 640 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων
Η κυβέρνηση καθυστερεί στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός στις Βρυξέλλες για το κατά πόσο θα εκταμιευθούν, μεταξύ άλλων, προς τη χώρα μας και τα 640 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών της Eυρωζώνης.
Χθες ανώτερος αξιωματούχος της Eυρωζώνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα σε σχέση με την ταχύτητα υλοποίησης των προαπαιτουμένων. Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει, παρότι ρωτήθηκε, εάν οι θεσμοί έχουν πρόβλημα και με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, αλλά τη μεθεπόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Εκεί θα κριθεί και η εκταμίευση της εξαμηνιαίας δόσης, των κερδών του Eυρωσυστήματος, η οποία υπολογίζεται σε 640 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα εκταμιευθεί στη χώρα μας θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, γιατί άλλα 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις παρεμβάσεις σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού που έγιναν στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου