Μιλώντας στην ΕΡΤ1, η κ. Αχτσιόγλου έκανε ειδική αναφορά σε μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων (που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες) που λόγω χρεών προς τα ταμεία δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη. Όπως εξήγησε η αρμόδια υπουργός, με το νέο πλαίσιο, όσοι είχαν μπλοκάρει πριν τη συνταξιοδότηση λόγω των οφειλών τους θα μπορούν τώρα να βγουν κανονικά στη σύνταξη και η οφειλή τους θα ξεπληρώνεται μέσω μιας «μικρής παρακράτησης» από τις αποδοχές τους.
Η κυρία Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη συμβολική και ουσιαστική αξία της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου ως το πρώτο βήμα στην υλοποίηση της μεταμνημονιακής κοινωνικής ατζέντας της κυβέρνησης.
«Βάλαμε δύο άγκυρες για την τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων: την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ουσιαστική αξία για τους νέους, καθώς ανέρχεται σε 27%.
Με τον νέο κατώτατο μισθό οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνάνε το αφορολόγητο, σημείωσε η υπουργός και έβαλε κατά της ΝΔ, λέγοντας ότι όσοι επενδύουν την αντιπολιτευτική τους τακτική στη μείωση του αφορολόγητου να μην το κάνουν, γιατί έχουν εκτεθεί ήδη με τις συντάξεις.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι δεν ενταχθούν θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.
Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που σωρεύτηκαν από το 2002 και μέχρι και το 2016 ή και το 2017. Ο αριθμός των δόσεων αναμένεται να καθοριστεί με βάση το ύψος της οφειλής και να φτάνει μέχρι και τις 120 δόσεις. Η μηνιαία δόση της ρύθμισης θα ξεκινά από τα 50 ευρώ ενώ προβλέπεται και κούρεμα έως και 85% στις προσαυξήσεις, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί σε μείωση της συνολικής οφειλής από 60% έως 70%.