Προς επίρρωση, στην Ακρόπολη, που λόγω θέσης προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τα διαθέσιμα προς μακροχρόνια ενοικίαση ακίνητα, εμβαδού 40 έως 120 τ.μ., υπολογίζονται σε μόλις 30, όταν στην AirBnb ο αριθμός τους ξεπερνά τα 300. Εξίσου δυσεύρετα για μακροχρόνια μίσθωση είναι και τα διαμερίσματα στο Θησείο (11) όταν στην πλατφόρμα είναι ανεβασμένα περισσότερα από 270. Επίσης 11 είναι τα σπίτια που μισθώνονται με τον συμβατικό τρόπο στο Γκάζι, με τις ενεργές αγγελίες στην AirBnb, όμως, να ξεπερνούν τις 60.
«Παρόμοια είναι η εικόνα και στα κεντρικά της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι η πόλη δεν αποτελεί “προπύργιο” της επίμαχης πλατφόρμας», σχολιάζουν στον «Ελεύθερο Τύπο» οι παραπάνω παράγοντες. Αξίζει να επισημανθεί πως, όπως προέκυπτε από τα στοιχεία της AirDNA, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που αναλύει τα δεδομένα της AirBnb και επεξεργάστηκε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στην Κεντρική Μακεδονία διατέθηκαν πέρυσι προς βραχυχρόνια μίσθωση 13.544 καταλύματα έναντι 30.184 στον Νομό Αττικής. Συνολικά στη χώρα μας ο αριθμός των ακινήτων που ανέβηκαν το 2018 στην πλατφόρμα «άγγιξε» τις 126.000 έναντι μόλις 130 το 2010.
Αλλαγή… ρότας
Ο… άθλος εξεύρεσης ενός σπιτιού ελέω AirBnb έχει αναγκάσει πολλούς ενοικιαστές να κάνουν «εκπτώσεις» στα στάνταρ τους. Ενώ μέχρι πρότινος, για παράδειγμα, οι αναζητήσεις τους αφορούσαν σε μικρότερα σπίτια, ηλικίας έως 15 έτων, πλέον συμβιβάζονται και με μεγαλύτερα (από 70 έως 95 τ.μ.), με ένα ή δύο υπνοδωμάτια, 25ετίας ή και παλαιότερα.
Μεγαλύτερη… θυσία δέχονται να κάνουν όσοι είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω σπουδών είναι υποχρεωμένοι να μισθώσουν σε τουριστικές περιοχές. «Ειδικά στα νησιά το πρόβλημα είναι τραγικό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), κ. Αγγελος Σκιαδάς, για να συνεχίσει: «Υπάρχει απόλυτη έλλειψη σπιτιών για μίσθωση, με συνέπεια πολλά άτομα, καταγόμενα από άλλες περιοχές της χώρας (δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές κ.λπ.), να αναγκάζονται να μισθώνουν ακίνητα για έξι με επτά μήνες, διαμένοντας σε ξενοδοχεία ή φιλοξενούμενοι σε γνωστούς και φίλους το υπόλοιπο διάστημα».
Ασυντήρητα
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η πλειονότητα των εναπομεινάντων προς μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. «Οι εκμισθωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ούτε ένα ευρώ για να διορθώσουν προβλήματα του μισθίου πριν το εκμισθώσουν. Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, μάλιστα, απαιτούν να εισπράττουν το ενοίκιο χωρίς, όμως, να αναλαμβάνουν να καλύψουν τη συντήρησή του, μολονότι ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ρητά την υποχρέωση του εκμισθωτή να έχει το μίσθιο κατάλληλο προς χρήση καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης», εξηγεί χαρακτηριστικά.
Ιδιοκτήτες απαιτούν διπλάσια μισθώματα και απειλούν με εξώσεις
Αυξημένο ενοίκιο ή έξωση. Αυτό είναι το… εκβιαστικό δίλημμα, μπροστά στο οποίο βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι ενοικιαστές εξαιτίας της AirBnb. Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σκιαδάς, τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι σχετικές καταγγελίες στον Σύλλογο, με το πρόβλημα να εντοπίζεται τόσο στις περιοχές – προπύργια της πλατφόρμας όσο και σε πιο υποβαθμισμένες, που φαίνεται σταδιακά να… παίρνουν κεφάλι. «Εχουμε παραδείγματα που για διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Πλατεία Κυψέλης από 350 ευρώ που πλήρωνε ο μισθωτής ζητήθηκε μίσθωμα 700 ευρώ, με την απειλή ότι διαφορετικά θα γίνει έξωση και θα μισθωθεί μέσω AirBnb. Επίσης στην Πλατεία Βικτωρίας για διαμέρισμα 65 τ.μ., στο οποίο πλήρωνε ο μισθωτής 300 ευρώ, του ζητήθηκαν 650 ευρώ με την ίδια δικαιολογία», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Η πρακτική αυτή, ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο το ακίνητο, μετά την εκδίωξη του ενοικιαστή, να παραμείνει επί μακρόν ξενοίκιαστο ή εντέλει να μισθωθεί σε ακόμη χαμηλότερη τιμή από την αρχική».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]