Παράλληλα, το Εurogroup θα συζητήσει και τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ η διεξοδική εξέταση των καθυστερήσεων της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνει τον Φεβρουάριο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης για τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου. Συνεδρίαση που θα είναι διπλή, στο πρώτο μέρος θα ασχοληθεί με τους Προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και στο δεύτερο με την προετοιμασία των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις 13-14 Δεκεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.
Σε σχέση με τους Προϋπολογισμούς των κρατών-μελών για το 2019, όπως είπε, συζήτηση τη Δευτέρα θα γίνει για την Ιταλία, κυρίως, αλλά και για άλλες πέντε χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία), των οποίων τα σχέδια του Προϋπολογισμού παρουσίαζαν κάποιες αποκλίσεις από τους στόχους. Ο «πονοκέφαλος» για τους Ευρωπαίους είναι η Ιταλία, όπου εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από την ιταλική κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, τότε πιθανότατα τη Δευτέρα το Εurogroup θα δώσει εντολή στην Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τους στόχους για το έλλειμμα και χρέος. Διαδικασία που μετά από κάποιους μήνες θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, δεδομένου ότι οι υπουργοί καλούνται να συζητήσουν και να εγκρίνουν την έκθεση της Κομισιόν για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης που έκαναν οι θεσμοί μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αυτή που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν διαπιστώνει μια καθυστέρηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση του Εurogroup για την έκθεση, ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι τη Δευτέρα η συζήτηση θα είναι σύντομη και «όχι έντονη». Διεξοδικό χαρακτήρα θα έχει η επόμενη συζήτηση που αναμένεται για τον Φεβρουάριο, όπου θα πρέπει να αποφασιστεί η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η επιστροφή των χρημάτων συνδέεται με την τήρηση από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Οπως είναι γνωστό οι επιστροφές θα γίνουν σε εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2022, η απόφαση για την εκταμίευση λαμβάνεται από το Εurogroup, ενώ λόγο θα έχουν και εθνικά Κοινοβούλια ορισμένων χωρών.
Ο αξιωματούχος επανέλαβε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική. Πρόκειται για κατάργηση του μέτρου, που δεν θα επανέλθει στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2020, καθώς το 2020 ο Προϋπολογισμός θα είναι διαφορετικός με άλλα σχετικά μέτρα, είπε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]