Βασικοί «πυροκροτητές» είναι το «θολωμένο» τοπίο γύρω από τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και η έξοδος των Εθνική, Πειραιώς και Eurobank από το δείκτη MSCI Greece, σε συνδυασμό με τις αρνητικές εκθέσεις ξένων οίκων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ημέρα δεν ήταν αρνητική μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις αγορές της Ευρώπης, ενώ και ο Dow Jones βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση.
Η κατρακύλα…
Ο Γ.Δ. στο Χ.Α. έκλεισε, χθες, στις 593,05 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,91%. Σημειώνεται πως στις αρχές του έτους οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε ποσοστό 26,09%, ενώ κατά τις τελευταίες πέντε πτωτικές συνεδριάσεις ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει απώλειες 7,91%. Κατά τα λεγόμενα αναλυτών της αγοράς, τεχνικά, ο Γ.Δ. μετά τη διάσπαση της ισχυρής στήριξης των 610 μονάδων, μπορεί να κινηθεί έως την επόμενη στήριξη των 580 μονάδων και χαμηλότερα στις 550 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και χθες στο «στόχαστρο» των πωλητών, αφού συνεχίζονται οι εκροές στις τράπεζες μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτίμησαν πως ενδέχεται να υπάρξουν εκροές από την ελληνική αγορά έως και 184 εκατ. ευρώ, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.
Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει μεγάλες απώλειες ύψους 53,31% από τις αρχές του 2018 και 21,51% κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών υποχώρησε χθες στα 3,95 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του έτους κυμαινόταν στα 8,7 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 10,959 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2018.
Ειδικότερα, για τις αποδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας έφτασε τα 916 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 977 εκατ. ευρώ, ενώ της Πειραιώς στα 410,4 εκατ. ευρώ και της Alpha Bank στο 1,65 δισ. ευρώ.
Οσο για την αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 49,959 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 28.521.084 μετοχές. Παράλληλα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,59%.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτές της Μυτιληναίος (-8,36%), της Alpha Bank (-7,92%), της Jumbo (-7,35%), του ΟΠΑΠ (-6,32%), της Eurobank (-5,97%) και της Fourlis (-5,56%).
Η πανωλεθρία στο Χ.Α. συνδυαστικά με τις διεθνείς πιέσεις, είχαν άμεσες επιπτώσεις και στην εικόνα των ελληνικών ομολόγων. Υπογραμμίζεται πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,4% και διαμορφώθηκε στο 4,67%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Τέλος, εκτοξεύτηκε η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου φτάνοντας στο 3,605% (άνοδο 3,2%), που ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]