Αυτό σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων, τόσο εντός, όσο κυρίως εκτός Ελλάδας, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg λίγες ώρες μετά το sell off των τραπεζικών μετοχών. Ειδικότερα, το πρακτορείο αναφερόταν σε σχεδιασμούς κυβέρνησης και αρμόδιων φορέων για τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (APS), προκειμένου οι τράπεζες να «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους. Τα SPVs, με τη σειρά τους, θα εξέδιδαν ομόλογα, κάποια από τα οποία θα συνοδεύονταν από κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα διέθεταν σε επενδυτές.
«Μέσω αυτού του μηχανισμού το βάρος των “κόκκινων” δανείων των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 15 δισ. ευρώ από το σύνολο των 88,6 δισ. ευρώ, που έχουν, με βάση τα στοιχεία στα τέλη Ιουνίου», σημείωνε χαρακτηριστικά.
«Το APS θα είναι μία από τις λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων», σχολίαζαν αργά το βράδυ της Τετάρτης πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «δείχνοντας», μάλιστα, ως εμπνευστή της πρότασης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Επιφυλακτικοί
Επίδομα θέρμανσης: Καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε πάνω από 1,2 δικαιούχους
Εκτός από τους τραπεζίτες, πάντως, οι οποίοι δεν φαίνεται να υποδέχονται με θέρμη την επαναφορά ενός τέτοιου σεναρίου, εκφράζοντας φόβους πως ενδέχεται να επιφέρει έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης στην αγορά, εξίσου… χλιαρή είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό γιατί η σύσταση μιας Bad Bank θα αποτελούσε έμμεση κρατική ενίσχυση, προσκρούοντας έτσι στους κανόνες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp). «Ουδέν σχόλιον», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος συνέστησε στις τράπεζες να εμείνουν στην προσπάθειά τους για μείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων. «Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Χάρη σε μία πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση το 2015 οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναδιαρθρωθεί και τώρα πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ενώ οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται και από τις μεταρρυθμίσεις, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση».
Αντίδραση
Το Χρηματιστήριο, πάντως, έκλεισε χθες, Πέμπτη, με κέρδη 1,43%, στις 676,36 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να διαμορφώνεται στο +8,31%. Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες τη… μαύρη Τετάρτη, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο + 9,23%, ενώ Εθνική, Eurobank και Alpha Bank «τερμάτισαν» στο + 8,97%, + 8,57% και + 7,63% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, η αγορά ομολόγων κατέγραψε σημαντική επιδείνωση, με την απόδοση στο ελληνικό 10έτες να διαμορφώνεται στα 4,517% παρουσιάζοντας άνοδο 2,38%, ενώ το spread μεταξύ του γερμανικού Bund διαμορφώθηκε στις 397 μονάδες βάσης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]