Πιο αναλυτικά, παρά τη… φορολαίλαπα που πλήττει τα τελευταία χρόνια το εγχώριο κεραμίδι, σχεδόν οκτώ στους 10 (ποσοστό 74,2%) που αγόρασαν ακίνητα το α’ εξάμηνο του 2018 ήταν Ελληνες. Σύμφωνα με κτηματομεσιτικούς παράγοντες, το… παράδοξο αποδίδεται ως επί το πλείστον στην έκρηξη της Airbnb. «Με τα μισθώματα σε δημοφιλείς για τους χρήστες της πλατφόρμας περιοχές να κινούνται σε δυσθεώρητα ύψη, δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο αγοράς μιας κατοικίας», σημειώνουν. Την ίδια στιγμή, βέβαια, όπως παρατηρεί και η ΕΠΠΑ στην έρευνά της, το 1/3 της αγοράς αφορά στην επένδυση. «Συμφέρει κάποιος να αγοράσει για να μισθώνει ακίνητα και κινητοποιούνται κεφάλαια ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τη δεύτερη και την τρίτη θέση μεταξύ των αγοραστών καταλαμβάνουν Αλβανοί και Βούλγαροι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας, με 7% και 6,3% αντίστοιχα, ενώ κινητικότητα το επίμαχο διάστημα επέδειξαν τόσο οι Γερμανοί και οι Ελβετοί όσο και οι Ισραηλινοί. Οι δύο πρώτοι, μάλιστα, αγόρασαν ακίνητα αξίας από 351.000 ευρώ έως και 650.000 ευρώ για εξοχική κατοικία, ενώ οι τελευταίοι για εκμετάλλευση. Οσον αφορά στους Κινέζους, οι οποίοι φιγουράρουν πρώτοι στη λίστα της Golden Visa, προχώρησαν στην αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Ως προς το προφίλ, το 75% των Ελλήνων αγοραστών φέρεται να ανήκει στην παραγωγική ηλικία από 30 έως 55 ετών, με το 80,8% να διαθέτει οικογένεια και περίπου πέντε στους 10 να έχουν λάβει ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.
Handelsblatt: Πώς η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια βοήθειας νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Παλαιά ακίνητα
Τα παλαιά ακίνητα φαίνεται να προτιμήθηκαν από την πλειονότητα των εγχώριων επενδυτών (το 87,6% των ακινήτων ήταν μεγαλύτερα της 5ετίας έναντι μόλις 12,4% των νεόδμητων), γεγονός που, σύμφωνα με την ΕΠΠΑ, εξηγείται αφενός από την ελλιπή οικοδομική δραστηριότητα και αφετέρου από τον «τσουχτερό» ΦΠΑ 24%, που επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις περιουσιακές συναλλαγές των
νεόδμητων ακινήτων. Το 61,7% των αγοραστών, πάντως, πλήρωσε φόρο μεταβίβασης ακινήτου, ενώ τρεις στους 10 έτυχαν απαλλαγής φόρου πρώτης κατοικίας.
Με μετρητά
Ακίνητα τοις μετρητοίς εξακολουθεί να αγοράζει η πλειονότητα των Ελλήνων, με μόλις δύο στους 10 να προσέρχονται στο συμβολαιογράφο με μία δανειακή σύμβαση ανά χείρας. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΠΠΑ, η οποία βασίστηκε σε δείγμα 138 συναλλαγών ανά την Ελλάδα, το 84% των αγοραπωλησιών πραγματοποιήθηκε με μετρητά, με το υπόλοιπο 16% να μοιράζεται μεταξύ τραπεζικής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης από τον πωλητή.
Το επίμαχο ποσοστό, βέβαια, είναι μειωμένο εν συγκρίσει με πέρυσι, που «άγγιξε» το 93%, γεγονός που από την Ένωση Μεσιτών αποδίδεται στο σταδιακό άνοιγμα της κάνουλας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. «Μολονότι η παραγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται μόλις στο 1/10 της αντίστοιχης του 2007, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μία αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά της τάξεως του 30%», τόνιζε σε παλαιότερη συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο η γενική διευθύντρια προϊόντων Retail Banking της Eurobank, κυρία Χριστίνα Θεοφιλίδη. Σύμφωνα με την ίδια, η επίμαχη αύξηση οφείλεται αφενός στις χαμηλές τιμές πώλησης των ακινήτων και αφετέρου στη σημαντική αύξηση των ενοικίων σε κεντρικές περιοχές μεγάλων πόλεων, όπου η Airbnb έχει ισχυρή παρουσία.
Ακίνητα τραπεζών
Ιδιοκτησία των τραπεζών ήταν το 23,1% των ακινήτων που αγοράστηκαν το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ –μικρό- ποσοστό αφορούσε σε κατοικίες οι οποίες πωλήθηκαν μετά από «κούρεμα» των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με μεσιτικούς παράγοντες, πρόκειται για παραμέτρους οι οποίες τίθενται για πρώτη φορά στην ετήσια έρευνα της ΕΠΠΑ, γεγονός που αντικατοπτρίζει το νέο τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί ελέω… κόκκινων δανείων. Τέλος, η πλειονότητα των κατοικιών, ήτοι το 66,7%, δεν είχε βάρη μεγαλύτερα από την τιμή πώλησης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]