Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» σε «ακριβές» περιοχές, όπως η Εκάλη και η Νέα Ερυθραία στην Αττική και το Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αντικειμενικές αξίες μειώθηκαν σημαντικά τον περασμένο Ιούνιο, οι κάτοχοι ακινήτων καλούνται, με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, να καταβάλουν ποσά κύριου φόρου σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αντιθέτως σε αρκετές περιοχές όπου κατοικούν κυρίως φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα οι αντικειμενικές αξίες σημείωσαν άνοδο και ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε σημαντικά!
Μεταβολές
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από αναλυτικά παραδείγματα και συγκεκριμένα ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.», σε «λαϊκές» περιοχές όπου σημειώθηκαν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών έως και 10% ή ακόμη και μέχρι 20%, ο κύριος ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους ανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα έως και 27,59% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ σε «ακριβές» περιοχές όπου οι νέες αντικειμενικές κατέγραψαν σημαντική μείωση, ο κύριος ΕΝΦΙΑ που καλούνται φέτος να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι μειωμένος έως και 34,7%! Παρατηρείται, δηλαδή, το φαινόμενο σε «λαϊκές» περιοχές ο ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται λόγω ανοδικών μεταβολών στις αντικειμενικές αξίες και σε «ακριβές» περιοχές να μειώνεται λόγω σημαντικής πτώσης των αξιών αυτών.
Χαρακτηριστική των αδικιών που έχουν διαπραχθεί με τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε βάρος φορολογουμένων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι κατοικούν σε «λαϊκές» περιοχές, είναι η περίπτωση κατοικίας 113 τ.μ. στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, σε περιοχή όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης αυξήθηκε τον περασμένο Ιούνιο κατά 10%, από 1.000 σε 1.100 ευρώ το τ.μ. Εξαιτίας της αύξησης αυτής, το συγκεκριμένο ακίνητο ανέβηκε σε υψηλότερο κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα ο συντελεστής του κύριου φόρου να αυξηθεί από 2,9 σε 3,7 ευρώ ανά τ.μ. και η τελική επιβάρυνση των κύριων χώρων του ακινήτου να διαμορφωθεί από τα 364,07 ευρώ το 2017 στα 464,51 ευρώ το 2018. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση αυτή ανήλθε σε ποσοστό 27,59%.
Συνολικά, όπως ήδη έχει επισημάνει ο «Ε.Τ.», πάνω από 900.000 ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν φέτος αυξημένα ποσά κύριου ΕΝΦΙΑ κυρίως επειδή τα ακίνητά τους μετέβησαν σε υψηλότερο κλιμάκιο συντελεστή κύριου φόρου, καθώς οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τους αυξήθηκαν. Μάλιστα, από τους φορολογούμενους αυτούς, περισσότεροι από 200.000 υφίστανται επιπλέον επιβαρύνσεις έως και πάνω από 500 ευρώ.
Πρόστιμο 314.389 ευρώ σε τρεις εταιρείες βρεφικών ειδών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Παρεμβάσεις
Σε πολλές περιοχές πάντως, ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ίδιος με πέρυσι, καθώς οι αντικειμενικές αξίες είτε μεταβλήθηκαν ελάχιστα (αυξήθηκαν ή μειώθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 10%) είτε παρέμειναν αμετάβλητες. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φοβούμενη έντονες αντιδράσεις, παρενέβη στοχευμένα, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευρύνθηκαν κατά 50 ευρώ το 1ο και το 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, ώστε να αποτραπεί η μετάβαση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων σε υψηλότερα κλιμάκια όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου, εξαιτίας αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές (στις τιμές ζώνης). Συγκεκριμένα:
1 Το ανώτατο όριο του 1ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τ.μ. αυξήθηκε από 500 σε 550 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίστηκε στα 551 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 2ο κλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 2,8 ευρώ ανά τ.μ. Ετσι σε περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων ανέρχονταν σε 500 ευρώ ανά τ.μ. και μετά από μια αύξηση 10% έφθασαν στα 550 ευρώ ανά τ.μ., οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών παρέμειναν στο 1ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2 στα 2,8 ευρώ ανά τ.μ. αλλά να παραμείνει στα 2 ευρώ ανά τ.μ.
2 Το ανώτατο όριο του 3ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2,9 ευρώ ανά τ.μ., αυξήθηκε από 1.000 σε 1.050 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίστηκε στα 1.051 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 4ο κλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 3,7 ευρώ ανά τ.μ. Ετσι, σε περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων ανέρχονταν σε 800-1.000 ευρώ ανά τ.μ. και μετά την επιβολή αυξήσεων έφθασαν τα 1.050 ευρώ ανά τ.μ., οι ιδιοκτήτες των ακινήτων παρέμειναν στο 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2,9 στα 3,7 ευρώ ανά τ.μ., αλλά να παραμείνει στα 2,9 ευρώ ανά τ.μ.
Συμπληρωματικός
Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες που πλήρωναν μέχρι και πέρυσι συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συγκεκριμένου φόρου κατά 50.000 ευρώ, από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, δεν ελάφρυνε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες. Στην κλίμακα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, όπως ίσχυε πριν από την αύξηση του αφορολογήτου, εφαρμοζόταν συντελεστής φόρου 0,1% στο κλιμάκιο φορολογητέας αξίας από τις 200.000,01 έως τις 250.000 ευρώ και προέκυπτε φόρος 50 ευρώ. Τώρα, πλέον, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ μηδενίστηκε στο κλιμάκιο αυτό, οπότε όσοι φορολογούμενοι κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων εδαφικές εκτάσεις) συνολικής αντικειμενικής αξίας από 200.000,01 έως 250.000 ευρώ γλιτώνουν την πληρωμή ποσών συμπληρωματικού φόρου έως και 50 ευρώ, ενώ όσοι κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ πληρώνουν από φέτος συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ μειωμένο μόλις κατά 50 ευρώ σε σύγκριση με το 2017!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]