Μέσα στις γενικά χαμηλών τόνων δηλώσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, υπήρξαν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκης και του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ Κατρούγκαλου, ότι οι συντάξεις δεν θα περικοπούν το 2019, ακολουθώντας τη δεύτερη κατά σειρά σχετική, διφορούμενη δημόσια δήλωση Μοσκοβισί για το θέμα.
Το θέμα των συντάξεων αναμένεται ότι θα εξεταστεί στο περιθώριο και του EwG στις 30 Αυγούστου και του πρώτου Eurogroup μετά τις διακοπές στις 7 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν ο πρωθυπουργός βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Ανάλογα λοιπόν με το κλίμα που θα υπάρξει από το συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, θα γίνουν και οι κατάλληλες «τροποποιήσεις» στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Στη λεπτομέρειά του όμως το θέμα θα εξεταστεί από τη Δευτέρα 10 του μήνα με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων από Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ και ESM και στη συνέχεια από τους επικεφαλής των ομάδων οι οποίοι θα βρεθούν στην Αθήνα στις 14 του μήνα για το κύριο μέρος της αξιολόγησης.
Το «κλειδί» τόσο για το θέμα των συντάξεων ως και για το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι η οριστικοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για τη διετία 2018-2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη φάση το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να δώσει κοινωνικό μέρισμα από 500 έως και 900 εκατ. ευρώ για το 2018 και μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ το 2019, οι οποίες μάλιστα έχουν εξασφαλίσει μια καταρχήν συμφωνία και από τους δανειστές.
Με δεδομένο ότι πλέον οι δανειστές δεν θα μπορούν να αντιδρούν ευθέως σε νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα από την ελληνική πλευρά, παρά μόνο εάν αυτά επηρεάζουν την επίτευξη του ετήσιου δημοσιονομικού στόχου, η μάχη αναμένεται να δοθεί για τα υπερπλεονάσματα 2018-2019.
Πάντως, ειδικά για το θέμα των συντάξεων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πριν αρχίσει ο κύκλος των αξιολογήσεων, τόνιζαν ότι η συζήτησή του μπορεί να μην γίνει ούτε και τον Οκτώβριο εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αλλά στην κατάθεση του τελικού σχεδίου τον Νοέμβριο, όταν θα υπάρχει και πιο καθαρή εικόνα για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Τα προαπαιτούμενα
Αντικείμενο της αξιολόγησης όμως, εκτός από τα θέματα που θα βάλει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι, θα αποτελέσουν και άλλοι πέντε τομείς που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας:
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
- Η μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων, όπου υπάρχει γκρίνια για τα χαμηλότερα του αναμενομένου αποτελέσματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
- Η κοινωνική πρόνοια, όπου περιμένουμε παρατηρήσεις για την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων που εκκρεμούν από το 2016.
- Το εργασιακό. Η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου θα πρέπει να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να διαπραγματευτεί την πρώτη δόση της αύξησης του κατώτερου μισθού, αλλά και το σχεδιασμό για την εφαρμογής της νέας γενιάς συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Οι αποκρατικοποιήσεις, όπου υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις στη λειτουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο) για το Ελληνικό και τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας.
- Η προώθηση δράσεων για τη βελτίωση των αγορών με την προώθηση του Κτηματολογίου, τη βελτίωση του πλαισίου της αδειοδότησης επιχειρήσεων.
- Η βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου με το διορισμό ανεξάρτητων γενικών γραμματέων, γενικών διευθυντών και την έναρξη της νέου τύπου κινητικότητας για τους υπαλλήλους.
SOS Στουρνάρα
Σήμα κινδύνου να μην επαναληφθούν πολιτικά λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν την Ελλάδα στην οκταετή κρίση κρούει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihua.
«Μετά από οκτώ χρόνια αβεβαιότητας η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιχειρεί να επανέλθει στην ομαλότητα», τόνιζε στις δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας, αναφέροντας ότι οι δανειστές μας και οι αγορές περιμένουν να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας.
«Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές το πολιτικό μας σύστημα θα πρέπει να έχει κατά νου να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος και κακές συνήθειες, τις ανεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση 10 χρόνια νωρίτερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια καταστροφή, που κάνει να χαθούν οι έως τώρα προσπάθειες των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Μετά την Ιθάκη… συμπληγάδες για το ΧΑΑ
Την ώρα που ο πρωθυπουργός έκανε στην Ιθάκη το διάγγελμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών περνούσε από συμπληγάδες κλείνοντας΄στις 705 μονάδες με πτώση 1,04% έχοντας υψηλό στις 718,28 μονάδες και χαμηλό στις 701,18 μονάδες με σημείο αναφοράς το «ξεπούλημα» θεσμικών στις τράπεζες .
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 37 εκατ. εκατ., των οποίων 32 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες. Τις βαρύτερες απώλειες είχε η Eurobank, που έκλεισε με απώλειες 4,62% στα 0,6820 ευρώ, ενώ οι απώλειες ενδοσυνεδριακά έφτασαν το 7,69%. Ταυτόχρονα πιέσεις ασκήθηκαν και στην Πειραιώς (-3,01%) και Εθνική (-2,13%) ενώ με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισε η Alpha Bank (-1,20%), απόρροια των ρευστοποιήσεων από funds που αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές ενώ κατάφεραν να κλείσουν στη δημοπρασία με λιγότερες απώλειες από ό,τι κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά. Η Τουρκία έχει πλήξει το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω συσχέτισης των δύο αναδυόμενων αγορών.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
- 30Αυγούστου
Euroworking Group - 7 Σεπτεμβρίου
Eurogroup - 8 Σεπτεμβρίου
Εξαγγελίες πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - 10 Σεπτεμβρίου
Τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση - 14 Σεπτεμβρίου
Οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για το κύριο μέρος της αξιολόγησης - 17-18 Σεπτεμβρίου
Ολοκλήρωση της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]