Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
«Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μπλόκο στο παρά πέντε από τη Γερμανία στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και «πάγος» από τους θεσμούς στη συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων προέκυψε στο τελευταίο Eurogroup με την Ελλάδα σε Μνημόνιο δίνοντας μια πρόγευση για τη συνέχεια.
Απέναντι στο βέτο της Γερμανίας, που θεώρησε στην ουσία το πρόγραμμα μη ολοκληρωμένο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι τα 28 εκατ. ευρώ που ήταν η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου θα εξοικονομηθούν από άλλες πηγές, ώστε το Βερολίνο να ξεμπλοκάρει την εκταμίευση μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Είναι προφανές ότι το ύψος του ποσού είναι επουσιώδες, ωστόσο «μπλοκάροντας» την εκταμίευση της δόσης το Βερολίνο στέλνει και το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί μονομερείς ενέργειες ούτε στο θέμα της μείωσης των συντάξεων.
Η χθεσινή ταπεινωτική εξέλιξη για την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς, παρά τις δηλώσεις περί συνεννόησης με τον κ. Γιούνκερ που έκανε στους δημοσιογράφους στις 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.
Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε χθες ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ήταν μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή προαπαιτούμενο, που σημαίνει ότι η συνεννόηση θα έπρεπε να γίνει με τους θεσμούς και όχι με την Κομισιόν ή με Ευρωπαίους ηγέτες.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Για να ξεμπλοκάρει το θέμα τις επόμενες μέρες υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δεσμευθεί για δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θα καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 και, δεύτερον, ότι η Ελλάδα θα βρει από άλλη πηγή την απώλεια φορολογικών εσόδων, ύψους 28 εκατ. ευρώ, που θα εισέπραττε τους έξι μήνες που ισχύει η παράταση.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος επικυρώθηκε σήμερα από 18 από τα 19 μέλη του Eurogroup, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα θα πάρει την τελευταία δόση το αργότερο μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, όταν και η Γερμανία θα έχει εγκρίνει τη δόση στο Κοινοβούλιό της.
Ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις και υποσχέθηκε ότι τα 28 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από δαπάνες και άρα αύριο το πρωί ο ESM θα είναι σε θέση να εγκρίνει καταρχήν την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ η οποία θα υλοποιηθεί στις αρχές Αυγούστου.
Πιο φιλικός, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί αρκέστηκε να πει ότι τα 28 εκατ. ευρώ που αφορά η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου είναι ένα πολύ μικρό ποσό που δεν αλλάζει σε τίποτα την πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
Πάγος και για τις συντάξεις
Ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των συντάξεων, ο πρόεδρος του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, είπε ότι οι ελληνικές αρχές έκαναν κολοσσιαίες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια και τήρησαν όλες τις δεσμεύσεις τους. «Τώρα στο τέλος του προγράμματος είναι ουσιαστικό για την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πιστεύουμε ότι θα το κάνει.
«Η Ελλάδα ανέλαβε μια δέσμευση και αυτή παραμένει», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα να ακολουθήσει την ανοδική πορεία που είχαν και οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από προγράμματα σταθεροποίησης.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]