Την ίδια ώρα μεγαλώνει ο προβληματισμός τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας εν όψει της εφαρμογής των μέτρων για τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις -52,4 μονάδες (από -51 τον Μάιο).
«Ακτινογραφία»
Σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό δελτίο (5/7) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το 2017 νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες όχι μόνο δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη, αλλά «τράβηξαν» και 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους (και ενδεχομένως από δανεισμό), για να επενδύσουν 5,4 δισ. ευρώ και να «ρίξουν» τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, ξοδεύοντας περισσότερα από ό,τι τους επέτρεπε το διαθέσιμο εισόδημά τους. Με άλλα λόγια, είχαν αρνητική αποταμίευση ύψους 8,3 δισ. ευρώ.
Αποκαρδιωτική είναι και η… μεγαλύτερη εικόνα, με τον ΣΕΒ να υποστηρίζει πως στην Ελλάδα «δεν αποταμιεύουμε πολλά και επενδύουμε ακόμα λιγότερα». Βάσει στοιχείων που παραθέτει, το 2017, συνολικά, η οικονομία κατάφερε να χρηματοδοτήσει τις λιγοστές -σε σχέση με το επιθυμητό σενάριο- επενδύσεις (20,6 δισ. ευρώ) εξ ολοκλήρου από τις εγχώριες αποταμιεύσεις των διαφόρων τομέων της, χωρίς να χρησιμοποιηθούν αποταμιεύσεις από το εξωτερικό, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι μηδενικό. Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματικότητα καθώς, μετά από αποσβέσεις, οι καθαρές αποταμιεύσεις και επενδύσεις αποκτούν αρνητικό πρόσημο.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Ειδικότερα, με αποσβέσεις 29,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,7 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά, 12,8 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και 6,6 δισ. ευρώ στη γενική κυβέρνηση, οι ακαθάριστες επενδύσεις στα νοικοκυριά (5,4 δισ. ευρώ), τις επιχειρήσεις (9,7 δισ. ευρώ) και τη γενική κυβέρνηση (5,2 δισ. ευρώ) γίνονται αρνητικές (-4,3 δισ. ευρώ, -3,1 δισ. ευρώ και -1,4 δισ. ευρώ αντιστοίχως).
Δεν αρκούν…
Τα παραπάνω καταδεικνύουν πως το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν βάζουμε στην άκρη και δεν επενδύουμε ως κοινωνία όσα απαιτούνται, αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιακό εξοπλισμό που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.), ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΒ τονίζει πως για να αυξηθούν οι επενδύσεις απαιτείται να μειωθεί η υπερφορολόγηση, ώστε να μένουν περισσότερα εισοδήματα στα χέρια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φιλοεπενδυτικό κλίμα που θα τους παρακινήσει να επενδύσουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]