Το «κρέας ψάρι» βάφτισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μια προσπάθεια να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα καλώντας τους πολίτες να μην πιστεύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις εφημερίδες για το Πολυνομοσχέδιο.
«Παγωμένοι» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης στις Επιτροπές της Βουλής του πολυνομοσχεδίου, με μόνο 10 να βρίσκουν το «θάρρος» και να εγγραφούν για να μιλήσουν. Ρουκέτες από τον Νίκο Φίλη σε πολλούς υπουργούς, μεταξύ αυτών και στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, που του καταλόγισε ότι κάνει το «δωράκι» στους διαπλεκόμενους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Ομοβροντία πυρών χθες από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σήμερα ρουκέτες αναμένεται να εκτοξεύσουν οι περισσότεροι από τους 40 εκπροσώπους φορέων που έχουν κληθεί. Κάτι που αναμένει η κυβέρνηση, για αυτό και η πλειοψηφία «πέρασε» χθες τον όρο να κληθούν 40 εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών φορέων, αλλά με την προϋπόθεση να έχουν μόνο τέσσερα λεπτά ο καθένας για να κάνουν μόνο τοποθέτηση και όχι να αναπτυχθεί ευρύς διάλογος μεταξύ φορέων και βουλευτών όπως προβλέπει ο ΚτΒ.
Το σφυροκόπημα της κυβέρνησης ξεκίνησε με την έναρξη της συνεδρίασης όταν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει για να ψηφιστεί με τη διαδικασία «εξπρές» το νέο βαρύ πακέτο σκληρών μέτρων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως άλλωστε και όλο το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.
Η ασθενής γραμμή «άμυνας» της κυβέρνησης διαφάνηκε τόσο στις επισημάνσεις του εισηγητή της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη μη εκταμίευση της δόσης από τον ESM όσο και από την άρνησή της να μεταφραστεί από τα Αγγλικά και να κατατεθεί στη Βουλή η κρυφή ενδιάμεση συμφωνία. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απλά έριξε την ευθύνη στη Γερμανία για την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης και όχι στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τις αποπληρωμές που έπρεπε να είχε κάνει, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας είπε ότι «η συμφωνία από τη στιγμή που είναι γραμμένη σε μια γλώσσα… δεν υπάρχει κανένα θέμα…».
Προϋπολογισμός 2025: Πόροι 9,2 δισ. ευρώ ή το 3,72% του ΑΕΠ, σε έργα το επόμενο έτος
Το ξήλωμα της επικοινωνιακής κυβερνητικής ρητορείας ξεκίνησε χθες από τον εισηγητή της Ν.Δ., Χρήστο Σταϊκούρα, που μέσα από έναν επτάλογο επιχειρημάτων και στοιχείων κατέδειξε πως το πολυνομοσχέδιο αυτό αποτυπώνει ότι «η επιθυμητή “καθαρή έξοδος” από τα Μνημόνια, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν είναι εφικτή. Οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται και μετά το καλοκαίρι, με νέα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών αδυνατεί να επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα, αδυνατεί να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αδυνατεί να ενισχύσει με ρευστότητα την οικονομία. Η κυβέρνηση, εις βάρος της κοινωνίας, μετατρέπεται από σφοδρός πολέμιος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σε λάτρης και υπερασπιστής τους. Παράλληλα βάζει υποθήκη και ενεχυριάζει τη δημόσια περιουσία της χώρας», λέγοντας πως «η κυβέρνηση βάζει “υποθήκη το σπίτι” της, χωρίς καν να παίρνει το σύνολο του δανείου! Η ταπεινωτική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει ότι “το βαρέλι δεν έχει πάτο” για τη σημερινή κυβέρνηση… που από τα “λεφτά χωρίς Μνημόνιο” που λέγατε καταλήξατε σε ένα ακόμα Μνημόνιο, το τέταρτο, χωρίς καμία χρηματοδότηση…».
«Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσετε όλη τη δημόσια περιουσία για 25 δισ. ευρώ», ήταν το αυστηρό μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη επισημαίνοντας πως «όλα μπορεί να τα αλλάξει η επόμενη κυβέρνηση, την υποθήκευση όμως αυτή που κάνετε όλης της δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου, αυτό δεν θα μπορεί να το αλλάξει και για αυτό δεν έχετε δικαίωμα να το κάνετε». Η Ντόρα Μπακογιάννη άσκησε σκληρή κριτική για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα επιφέρουν αυξήσεις-φωτιά ακόμα και στα ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως το Πέραμα, η Δραπετσώνα και η Δυτική Αττική, ενώ επισήμανε ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με το πολυνομοσχέδιο θα χάσουν έως και τρεις συντάξεις από περικοπές και νέους φόρους.
Η αμηχανία αντιπαράθεσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες ήταν εμφανής. Από τη μία προσπάθησε να αποδομήσει τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάζοντας από το βήμα της Βουλής διάφορους πίνακες… με λευκά κουτάκια που είναι οι ενέσεις… που θα υπάρξουν στην οικονομία… και από την άλλη κατέφυγε σε αποτυχημένο χιούμορ λέγοντας πως «οι αυξήσεις του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδαμινές στις λαϊκές γειτονίες και μόνο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα πληρώσουν περισσότερο…». Επέρριψε ευθύνη στις εφημερίδες που στηρίζουν τη Ν.Δ. ότι καταστροφολογούν… και με στόμφο διαβεβαίωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως «ό,τι έχετε ακούσει από την αντιπολίτευση και διαβάζετε από τις εφημερίδες της δεν στέκει…». Στο τέλος βέβαια αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα, αλλά δεν είναι τόσο τραγικά… εγώ δεν λέω φούμαρα…». Μάλιστα η προσπάθεια να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο ξεπέρασε κάθε όριο όταν είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα ενέχυρο, καμία υποθήκη της δημόσιας περιουσίας, απλά αυτή μπαίνει ως εγγύηση όπως μπαίνει μια εγγύηση όταν παίρνουμε δάνεια…».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να αισθάνεται ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι κακοπροαίρετη, όμως οφείλει για να το υπερασπιστεί να δώσει μια απάντηση σήμερα στις ρουκέτες που εξαπέλυσε ο σύντροφός του και συνοδοιπόρος στην εσωκομματική του ομάδα Νίκος Φίλης. Που δεν δίστασε να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για χώρα αποικίας χρέους λόγω Υπερταμείου, για συνέχιση της λιτότητας και ότι θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι «τα 3,5% πλεονάσματα θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του δανεισμού και όχι στο να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη…». Επέκρινε την κυβέρνηση για τη φορολογική της πολιτική, ενώ επίσης παρατήρησε στο θέμα του Υπερταμείου ότι είτε το λέμε ΤΑΙΠΕΔ είτε ΤΧΣ το ίδιο πράγμα είναι καθώς μας καθιστά αποικία χρέους. Μάλιστα, οι βολές Νίκου Φίλου πήραν και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, που όχι μόνο του επέρριψε ευθύνες στο ότι δεν έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο για τη στήριξη του έντυπου Τύπου αλλά του καταλόγισε προκλητική ευνοϊκή μεταχείριση στους διαπλεκόμενους καναλάρχες. Καθώς, όπως είπε, μπορεί να φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα κέρδος 70 εκατομμυρίων ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, την ίδια όμως ώρα η μείωση φορολογίας που έκανε θα είναι πάνω από 70 εκατομμύρια και αυτό είναι προκλητικό…».
Σκληρή μετωπική επίθεση εξαπέλυσαν χθες και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ζητάει να γνωμοδοτήσει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη συνταγματικότητα των διατάξεων για το Υπερταμείο και τη δημόσια περιουσία που μπαίνει σε υποθήκη ενώ ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς σχολίασε μεταξύ άλλων δηκτικά πως «ακόμη και το τελευταίο ενεχυροδανειστήριο της γειτονιάς δίνει κάποια χρήματα για να πάρει ενέχυρο ένα ρολόι ή κόσμημα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βάζουν ενέχυρο στους δανειστές κρατική περιουσία ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς η χώρα να πάρει ούτε ένα ευρώ! Πρόκειται για ρεκόρ αποτυχίας και υποτέλειας».
Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]