Παρά το τελεσίγραφο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν για λύση έως το σημερινό Eurogroup ή ακύρωση του προγράμματος με την Ελλάδα, ο Δανός αξιωματούχος έχει γράψει τις τελευταίες ημέρες πολλά χιλιόμετρα για να πετύχει συμφωνία κυρίως με το Βερολίνο.
Τόμσεν-Σολτς
Σε απευθείας επαφή που είχε στην αρχή της εβδομάδας με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σόλτς και στην κατεύθυνση να παρακαμφθεί η βασική ένταση της Γερμανίας στη λύση για το ελληνικό χρέος, δηλαδή την αυτόματη ενεργοποίηση της γαλλικής λύσης, έκανε μια ενδιάμεση πρόταση. Πρότεινε η ετήσια αιρεσιμότητα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου να μην είναι προληπτική, αλλά να ενεργοποιείται εκ των υστέρων. Με άλλα λόγια η εφαρμογή του μέτρου να είναι αυτόματη και χωρίς περιορισμούς, αλλά αν η Ελλάδα εντοπιστεί να παρεκκλίνει από δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους τότε το μέτρο να αίρεται.
Το μήνυμα που έστειλε η νέα υποχώρηση του Ταμείου για το θέμα του ελληνικού χρέους επικοινωνήθηκε ως σύγκλιση των δύο πλευρών, κυρίως από το ΔΝΤ, αφού πίσω από την επίμονη προσπάθεια του κ. Τόμσεν βρίσκεται η Κριστίν Λαγκάρντ που δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα αποτυχία και πάλι για ελληνικό πρόγραμμα.
Το Βερολίνο από την άλλη ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με τον όρο σύγκλιση, καθώς, όπως φαίνεται, έχει τη δική του ατζέντα για το ελληνικό χρέος. Η Γερμανία ως γνωστόν θέλει τη συζήτηση να συνεχίζεται μεν, αλλά τη λύση να προκύπτει λίγο πριν ή λίγο μετά το τέλος του προγράμματος και να εφαρμόζεται (πάντα αν χρειαστεί) μετά το 2030, όταν το ελληνικό χρέος θα έχει πάλι πρόβλημα βιωσιμότητας.
Η Bundesbank
Αυτό δείχνει άλλωστε το ότι τη σιωπή της γερμανικής πλευράς δεν έσπασε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αλλά το μηνιαίο δελτίο της Bundesbank της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, που λέει μεταξύ άλλων ότι αν η Ελλάδα είναι σταθερή στη δημοσιονομική της πορεία δεν χρειάζεται να γίνει ελάφρυνση του χρέους της.
Μάλιστα θεωρεί καλύτερη λύση την ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής. «Δεν είναι βέβαιο πως η χώρα θα πείσει ιδιώτες πιστωτές για τη φερεγγυότητά της από τις 20 Αυγούστου και μετά. Κατά συνέπεια κρίνεται αναγκαία μια επιπλέον προστασία. Τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσονται υπέρ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία θα μπορούσε, επί της αρχής, να λάβει πράσινο φως από τα Κοινοβούλια ή τις αρμόδιες επιτροπές των εκάστοτε χωρών. Σε αντίθεση, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας, με το οποίο η Ελλάδα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί προσωρινά χωρίς να προσφύγει αναγκαστικά στις αγορές», τονίζει στο δελτίο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.
Παρ’ όλα αυτά, η παραμονή ή όχι του Ταμείου και με ποιο ρόλο αναμένεται να κριθεί μέχρι και το τέλος του μήνα.
Τι περιμένουμε
Με αυτά τα δεδομένα το μόνο που θα πρέπει να αναμένει σήμερα η Αθήνα από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι η έγκριση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το θέμα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί μεν αλλά είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχει λύση σε αυτή τη συνεδρίαση, παρότι εκτός της χρήσης του «Γαλλικού κλειδιού» τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι έτοιμα σε τεχνικό επίπεδο. Στο θέμα του χρέους, το πολύ πολύ να υπάρξει μια αναφορά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης από το σώμα.
Μάλιστα η ίδια η Ελλάδα έχει δώσει την αφορμή της καθυστέρησης της ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος καθώς στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρά την τεχνική συμφωνία, υπήρξαν επικρίσεις για την καθυστέρηση μεγάλου αριθμού από τα 88 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.
Τον Ιούνιο
Από εκεί και πέρα στο επόμενο EWG, που θα γίνει τον Ιούνιο, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να έχει έτοιμο το πολυνομοσχέδιο με όσα μέτρα χρειάζονται νομοθέτηση και να παρουσιάσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με όσα επιμέρους μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν με απλές υπουργικές αποφάσεις ή πρόκειται για ήδη νομοθετημένα μέτρα που θα κριθούν από το ποσοστό της εφαρμογής τους, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων και η πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων.
Η επιτυχία της τέταρτης αξιολόγησης θα κριθεί αν το πολυνομοσχέδιο έχει ψηφιστεί μέχρι και τις 15 Ιουνίου και υπάρχει βάσιμη πιθανότητα τα ποσοτικά ορόσημα για ψηφισμένα μέτρα να επιτευχθούν ως το τέλος Ιουνίου.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]