Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο CNBC, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρος στο ότι μια απόφαση για το χρέος την επόμενη εβδομάδα (σ.σ.: στο Eurogroup της 24ης του μήνα) θα δώσει το χρόνο που χρειάζεται το Ταμείο για να ενεργοποιήσει μέχρι τον Αύγουστο το πρόγραμμά του για την Ελλάδα.
«Εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου, τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Τόμσεν για να συνεχίσει λέγοντας ότι οι διαφορές με την Ε.Ε. στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, που αν και έχουν εξομαλυνθεί, συνεχίζουν να υπάρχουν, μπορούν να γεφυρωθούν με την αυτόματη χρήση της γαλλικής λύσης. Με τον τρόπο αυτό υπέδειξε και τη λύση που αναμένει στο Ταμείο.
Παρότι ο κύριος «αντίπαλος» στην αυτόματη εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που υποστηρίζει το Ταμείο, η Γερμανία, έχει μείνει προς το παρόν σιωπηλή, ο κ. Τόμσεν πήρε την απάντησή του από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος μιλώντας σε φόρουμ στις Βρυξέλλες και αναφερόμενος στη λύση για το χρέος είπε ότι οι τελικές αποφάσεις είναι «θέμα μηνών».
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε ότι μέχρι και το τέλος του μήνα θα κριθεί αν τελικά το ΔΝΤ θα παραμείνει και θα ενεργοποιήσει το ελληνικό πρόγραμμα ή θα αποχωρήσει.
Η ίδια πηγή παραδέχθηκε την οξεία αντιπαράθεση που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση της άτυπης ομάδας Washington Group στις Βρυξέλλες μεταξύ του εκπροσώπου της Γερμανίας και του Πόουλ Τόμσεν, με τον τελευταίο να προειδοποιεί ότι αν η Γερμανία δεν υποχωρήσει στην απαίτησή της για ελάφρυνση χρέους σε δόσεις, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού η λύση σε δόσεις και με ενδιάμεσες αξιολόγησης δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια έκθεση βιωσιμότητας (DSA ) για το ελληνικό χρέος.
Η ίδια πηγή έδωσε την εικόνα της απομόνωσης της Γερμανίας στη συνεδρίαση του Washington Group, αφού, όπως έλεγε, τόσο η θέση τόσο των θεσμών όσο και των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο WG (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση του Ιουνίου του 2017 που αναφέρει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων για να δοθεί καθαρό σήμα στις αγορές.
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Οι συνέπειες
Η τελευταία αυτή εξέλιξη έχει αναζωπυρώσει και τα σενάρια περί μη εφαρμογής των περικοπών των συντάξεων το 2019, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρώντας τα μέτρα και τα αντίμετρα της διετίας 2019-2020 αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος του ESM.
Από την άλλη μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ αλλάζει πλέον τα δεδομένα για τη λύση του χρέους καθιστώντας τις τελικές αποφάσεις αντικείμενο διαπραγμάτευσης του γαλλογερμανικού άξονα. Με δεδομένο όμως ότι η Γερμανία για τους δικούς της λόγους δεν υποχωρήσει στη λύση της ελάφρυνσης του χρέους σε δόσεις και μεταμνημονική εποπτεία που θα θυμίζει Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, είναι αμφίβολο πόσο η Γαλλία θα θελήσει να συγκρουστεί για να εφαρμοστεί αυτόματα το Γαλλικό Κλειδί για το χρέος.
Οχι σε προληπτική γραμμή
Την ίδια ώρα, με δήλωση του ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριπτε χθες με δήλωσή του το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή όπως ζητά η ΕΚΤ. «Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια. Να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Με την προληπτική γραμμή πίστωσης, άρα και πρόγραμμα, οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα αναβαθμίσουν τα ομόλογα σε επίπεδο να επενδύσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία (investment grade). Αρα το μόνο που θα πετύχουμε είναι ένα χρόνο καθυστέρησης για να γυρίσουμε στην κανονικότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allegmeine Zeitung», αναφερόμενος στη λύση που θα επιθυμούσε για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών απαντά: «Θα επιθυμούσα η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί όπως η Γερμανία στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1952 (σ.σ.: με τη γενναία διαγραφή του χρέους), η οποία αποδείχθηκε χρήσιμη για το μετέπειτα οικονομικό θαύμα. Είμαι ωστόσο ικανοποιημένος με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών ήδη τον Ιούνιο του 2017».
Αξιολόγηση
Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων ξεκινά σήμερα και επισήμως ο τελευταίος γύρος της 4ης αξιολόγησης. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε χθες ότι είναι εφικτή η τεχνική συμφωνία ως τις 24 του μήνα, αφού δύσκολα θέματα όπως οι νέες αντικειμενικές, ο ΕΝΦΙΑ, η φορολογική διοίκηση και οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν.
Σήμερα ξεκινούν και επίσημα οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, με την ατζέντα να περιλαμβάνει: την αποτίμηση της έως τώρα προόδου και του προγραμματισμού των συναντήσεων ως το Σάββατο, την πορεία και τις προοπτικές των αποκρατικοποιήσεων, την ενέργεια και τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]