Την Πέμπτη 12 του μήνα, κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group, θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της προόδου των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης και ειδικά της πορείας των πλειστηριασμών. Ως γνωστόν, το θέμα της υλοποίησης των πλειστηριασμών είχε συνδεθεί και με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου μαζί βέβαια και με την πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει καθυστέρηση, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με υποσχέσεις ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών ομαλοποιείται έχοντας προγραμματισμό για 5.343 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από τράπεζες από αύριο Τετάρτη 11 του μήνα μέχρι και το τέλος του χρόνου στους οποίους θα προστεθούν και αυτοί για χρέη προς το Δημόσιο από τις 27 Απριλίου.
Εκτός των πλειστηριασμών, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει δεσμεύσεις για μια σειρά προαπαιτουμένων τα οποία έχουν τεχνικά προβλήματα, όπως οι νέες αντικειμενικές, οι αλλαγές στο Δημόσιο, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις.
Από την πλευρά των Ευρωπαίων τεχνοκρατών θα πρέπει να ανοίξουν τα εναλλακτικά σενάρια για το χρέος που επεξεργάζονται από την αρχή του χρόνου ο ESM σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Μεγάλο ζητούμενο θα είναι η τοποθέτηση του Γερμανού εκπροσώπου στις λύσεις που προτείνονται ειδικά για τη σύνδεση της αποπληρωμής του κεφαλαίου των ευρωπαϊκών δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που έγινε γνωστή ως «γαλλική πρόταση» από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017. Η αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης από τους Γερμανούς δημιουργεί προσδοκίες ότι θα μπορέσουν να συμβαδίσουν οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. με του ΔΝΤ ώστε να έχουμε τη συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα μέχρι και τις 21 Ιουνίου.
Το ΔΝΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του κατά την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 20 του μήνα. Από τις συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος θα κριθεί αν η επόμενη μέρα -που είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης- θα έχει πρόωρα μέτρα ή όχι.
Στις 23 του μήνα η Eurostat θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το κλείσιμο του 2017 διαμορφώνοντας επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα για τον προηγούμενο χρόνο που προβλέπεται πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Πάνω εκεί θα βασιστεί και η όποια πρόβλεψη για το 2018. Από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ακόμη ότι το ΔΝΤ θα περιμένει μέχρι να έχει στοιχεία και για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2018 πριν πάρει ξεκάθαρη θέση κυρίως για την αναγκαιότητα πρόσθετων μέτρων για το 2019 και δευτερευόντως για τη λύση, που αφορά το χρέος που έχουν προκρίνει οι Ευρωπαίοι δανειστές. Στο παρασκήνιο έχει γίνει γνωστό ότι μέχρι και τώρα το Ταμείο δείχνει να επιμένει στις δικές του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία «δείχνοντας» την αναγκαιότητα εφαρμογής της περικοπής του αφορολογήτου μαζί με την περικοπή συντάξεων το 2019.
Το «ολιστικό» σχέδιο
Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 27 του μήνα που θα ακολουθήσει αναμένεται να παρουσιαστεί από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και το πολυδιαφημισμένο «ολιστικό» σχέδιο ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο αυτού του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη σταλεί στους θεσμούς καθώς θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]