Ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι να συνδεθεί η εξόφληση των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Όσο μεγαλύτερος ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο πιο υψηλές θα είναι οι δόσεις. Σε περίπτωση που ο μέσος όρος ανάπτυξης πέσει κάτω από το 2,8%, τότε η Ελλάδα θα απαλλάσσεται από την εξόφληση των δανείων.
«Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο»
Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Μεγάλης Τετάρτης στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για τη στάση του υπουργείου του αναφορικά με τις προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης και του ΕΜΣ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Δήλωσε απλά ότι το ζήτημα θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα το Eurogroup παράλληλα με το θέμα της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί άλλωστε την προϋπόθεση για τις όποιες αποφάσεις που αφορούν το χρέος.
Ο κ. Κόλμπεγκ υπογράμμισε πάντως ότι «η Ελλάδα πράγματι υλοποίησε τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις και σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά και η ανεργία μειώνεται.»
«Μετά το πρόγραμμα ο έλεγχος» των θεσμών
Το άμεσα ζητούμενο είναι το σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη που προτίθεται να καταθέσει η Ελλάδα τον Απρίλιο στο Eurogroup.
Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα όπως και για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Τα μέτρα που θα είναι αναγκαία για να επιτευχθούν οι στόχοι θα συζητηθούν εφόσον κατατεθεί το σχέδιο.
Σε ερώτηση κατά πόσο η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιεί μέτρα μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου προγράμματος ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι θα υπάρχει «μετά το πρόγραμμα» ένας «έλεγχος» των θεσμών. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει ακόμη βέβαια να συζητηθούν.
Πηγή: DW
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]