Σε αυτή την αξιολόγηση, που αναμένεται να είναι και η τελευταία για το τρίτο πρόγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να πιστοποιηθεί από τους δανειστές η υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προαπαιτουμένων που μεταφέρονται από αξιολόγηση σε αξιολόγηση από το 2015 .
Εκτός από το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να μείνει ούτε ένα μέτρο ανεφάρμοστο, το βάρος της αξιολόγησης θα πέσει στην πρόοδο πέντε βασικών τομέων.
Ο πρώτος θα είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Στο πεδίο αυτό υπάρχει ο ύφαλος των μέτρων της διετίας 2019-2020 που έχει επιβάλει και θα ελέγχει το ΔΝΤ. Από τα τέλη Απριλίου μέχρι και τον Μάιο, που αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα, θα πρέπει το Ταμείο να κάνει την εκτίμηση αν η Ελλάδα μπορεί να πιάσει το 2019 το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου συνεδρίασε την Τετάρτη, αλλά το θέμα της Ελλάδας παραπέμφθηκε σε χρόνο για τον οποίο θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ελάφρυνση του χρέους. Με δεδομένο λοιπόν ότι το Ταμείο θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα, συνεχίζει να επιμένει διά των εκπροσώπων του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεν ελάφρυνση του χρέους, αλλά και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για την ολοκλήρωσή τους.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου στο 100%, με απονομή όμως του συνόλου των καθυστερούμενων συντάξεων και ολοκλήρωση της συγχώνευσης των Ταμείων με τον ΕΦΚΑ.
Ο τρίτος κρίσιμος τομέας είναι οι τράπεζες και η διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Στο θέμα έχουμε ήδη καταγεγραμμένη -έστω και ατύπως- τη θέση της ΕΚΤ, ότι η διαδικασία είναι σε καθυστέρηση, με αιχμή το θέμα των πλειστηριασμών, με βάση το οποίο είχαμε και την κόντρα Τσακαλώτου-Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup.
Ο τέταρτος κρίσιμος τομέας είναι αυτός των αποκρατικοποιήσεων κάθε μορφής. Οι δανειστές θέλουν να δουν την Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας να λειτουργεί και να αξιοποιεί δημόσια -κυρίως ακίνητη- περιουσία. Πριν από το τέλος του προγράμματος, θέλουν να δουν την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό και τη νέου τύπου διαχείριση των 15 ΔΕΚΟ που συγχωνεύτηκαν πρόσφατα στο Ταμείο.
Ο πέμπτος τομέας που θα εξεταστεί είναι η υλοποίηση των αλλαγών στο Δημόσιο, όπου θα πρέπει να καταγραφεί η αποπολιτικοποίηση των γενικών γραμματέων των υπουργείου, να προσδιοριστεί ο ανώτατος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργήσει το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Τι δείχνουν οι αριθμοί Moody’s και Citi παρά τα χαμόγελα
Μέσα στα πολύ θετικά σχόλια για την πρόοδο των αξιολογήσεων και εν γένει του προγράμματος, τη μείωση του ρίσκου πτώχευσης και τη δυνατότητα καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα που συνόδευε την αναβάθμισή της, ο οίκος Moody’s μετέδιδε και κάποια μηνύματα για την επόμενη μέρα του προγράμματος, ειδικά για την ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα ανέφερε στην έκθεσή της ότι ναι μεν υπάρχει ισχυρή δέσμευση από τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά προσέθετε ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα εφαρμοστούν, αν χρειαστεί, τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης όχι μεγαλύτερο από 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,2% του ΑΕΠ το 2019, προβλέψεις σημαντικά κατώτερες από τις επίσημες που κάνουν και το ΥΠΟΙΚ αλλά και οι δανειστές.
Απαισιόδοξη και η Citi
Επιφυλακτική στο αν και κατά πόσο θα είναι ικανοποιητική η λύση για το χρέος εμφανίζεται και η Citi σε έκθεσή της για τις αγορές και εκτιμά ότι για την επιστροφή της εμπιστοσύνης βοηθά η πιθανή «καθαρή έξοδος» από το πρόγραμμα. Ωστόσο, ο οίκος δεν βλέπει σημαντική συναίνεση στο θέμα του χρέους, αν και, όπως αναφέρει, αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα.
Σε επίπεδο ανάπτυξης, η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι το 4ο τρίμηνο του 2017 η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε εξαιτίας της πιο αδύναμης ιδιωτικής κατανάλωσης που κινήθηκε στο 0,6% σε τριμηνιαία μέτρηση μεταξύ πρώτου και τρίτου τριμήνου. Το 2017 εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% (σ.σ.: 1,2%) και θα συνεχίσει και φέτος με ανάλογο ρυθμό, καθώς η εγχώρια ρευστότητα και οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν «σφιχτοί», ενώ δεν έχουν αρθεί τα capital controls.
Συγκεκριμένα, αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 1,2%, το 2019 κατά 1,5% και θα συνεχίσει σε αυτά τα επίπεδα έως το 2022.
Η Citi παράλληλα εμφανίζεται απαισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το τοποθετεί φέτος στο 3,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 3,5%) και στο 2,8% για το 2019.
Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προανήγγειλε χθες στην συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) ότι την 1η Μαρτίου θα συζητηθούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους με προοπτική μέχρι το Eurogroup στις 12 του επόμενου μήνα υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο τελικής πρότασης.
Σε ό,τι αφορά τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s από τη βαθμίδα Caa3 σε B3, ενισχύονται περαιτέρω οι θετικές προσδοκίες για το 2018, καθώς στους δύο πρώτους μήνες και οι τρεις οίκοι έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]