Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχνανισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών Ντανιέλ Νουί και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν τη Δευτέρα με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών επεσήμαναν ότι η διατήρηση του waiver που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την υβριδική λύση που θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, η προληπτική γραμμή στήριξης ή κάτι ανάλογο προκύπτει ως η μόνη λύση για να μην επιστρέψουν οι ελληνικές τράπεζες στην ακριβή χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Παροχής Εκτακτης Ρευστότητας (ELA). Επιπλέον η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στις τράπεζες ότι εάν υπάρξει «καθαρή έξοδος» και διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς χρονοτριβή. Αντίθετα, εάν υπάρχει κάλυψη μέσω της υβριδικής λύσης και συνεπώς κάποιας μορφής επιτήρηση, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.
Ολα αυτά οδήγησαν στην αλλαγή της ρητορικής τόσο του πρωθυπουργού όσο και άλλων κορυφαίων της κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν πάψει να αναφέρουν πια τον όρο καθαρή έξοδος για την περίοδο μετά τον Αύγουστο.
Στουρνάρας
Στο θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης -και ειδικότερα στις επικρίσεις που δέχθηκε από κυβερνητικά στελέχη όταν το πρότεινε μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της νομισματικής πολιτικής στο τέλος του 2017- αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε χαιρετισμό του προς τους υπαλλήλους της Τράπεζας.
«Κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας η Τράπεζα της Ελλάδας έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του καταστατικού της. Δυστυχώς τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του π. διοικητή, Λουκά Παπαδήμου», τόνισε στο μήνυμά του ο κ. Στουρνάρας, για να συνεχίσει:
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
«Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».
«Τρύπα» 900 εκατ.
Με «τρύπα» 900 εκατ. ευρώ στα έσοδα και 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του ΠΔΕ υστέρηση στις δαπάνες ύψους 1,73 δισ.. ευρώ, αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 1,97 δισ. ευρώ έκλεισε το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου για το 2017.
Μέσα στις επόμενες 45 ημέρες θα διευκρινιστεί αν η υστέρηση οφείλεται σε μαζικές αιτήσεις πληρωμών που έστειλε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τις τελευταίες ημέρες του 2017 ή θα αποτυπωθεί σε υστέρηση των κοινοτικών κονδυλίων για τον προηγούμενο χρόνο.
Την εξέλιξη επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «με την υστέρηση του 2016 και αυτή που καταγράφεται το 2017 η κυβέρνηση στέρησε σωρευτικά μέσα σε 2 χρόνια 1,3 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία, προκειμένου να εμφανίσει ένα αχρείαστα υψηλό και επιβλαβές πρωτογενές πλεόνασμα».
Στόχος 9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι»: Τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων
Σε ό,τι αφορά στο μαξιλάρι ρευστότητας των 18-19 δισ. ευρώ που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα, αυτό θα διαμορφωθεί κατά το ήμισυ (περίπου 9 δισ.) από χρήματα του δανείου των 86 δισ. από τον ESM και άλλα 9 δισ. που θα συγκεντρωθούν από τις εκδόσεις ομολόγων που θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
Το μαξιλάρι ρευστότητας έχει φτάσει ατύπως τα 4,9 δισ. ευρώ μετά της καταβολής της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που θα ακολουθήσει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Από τα χρήματα αυτά το 1,9 δισ. ευρώ θα μπουν στο κουμπαρά του Δημοσίου όπου βρίσκονται ήδη τα 3 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε το Δημόσιο από το πενταετές ομόλογο του Ιουλίου.
Στο άμεσο μέλλον το Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει σε μια νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου για 2-3 δισ. ευρώ αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και άλλες δύο εκδόσεις νέων ομολόγων μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε μια έκδοση τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης», τόνιζε χθες αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ στο Reuters, ο οποίος προσέθετε ότι «δεν υπάρχει τελική απόφαση για το χρόνο αποπληρωμής, αλλά πιθανότατα θα πρόκειται για ένα επταετές ομόλογο». Αφηνε επίσης ανοιχτό το εδεχόμενο για την έκδοση άλλων δυο ομολόγων για το διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]