Το, δε, ποσό από την επιδότηση εισφορών που αντιστοιχεί στα 50 «μπλοκάκια» που θα γίνουν μισθωτοί είναι μόλις 40.000 ευρώ, από ένα συνολικό πακέτο 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων διαθέσιμα για φέτος είναι τα 60 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα οδεύει σε παταγώδη αποτυχία και, παρότι η κυβέρνηση το εμφάνισε ως μέτρο υπέρ των εργαζομένων, δίνοντας μάλιστα επιδότηση 350 ευρώ στους εργοδότες, για κάθε σύμβαση που θα μετατρέπουν, στην πράξη, αποδεικνύεται ότι δεν το θέλουν οι επιχειρήσεις αλλά ούτε και οι απασχολούμενοι.
Οι επιχειρήσεις λένε «όχι» γιατί αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για 18 μήνες που μπορεί να μην αντέξουν να εκπληρώνουν, ενώ οι «μπλοκάκηδες» γυρίζουν την πλάτη γιατί εκεί όπου έχουν σήμερα δύο ή περισσότερους εργοδότες με περιστασιακή απασχόληση, θα πρέπει να συμβιβαστούν με έναν και ενδεχομένως με λιγότερες απολαβές, γιατί αν γίνουν μισθωτοί θα πρέπει να ξεχάσουν το «μπλοκάκι» για το επόμενο 18μηνο.
Για να ενταχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει:
• Να μην έχει απολύσει το τελευταίο τρίμηνο πριν από την αίτηση και αν έχει απολύσει να έχει προσλάβει για να μην υπάρχει μείωση προσωπικού.
• Να μην έχει κάνει μείωση μισθού στους εργαζομένους με «μπλοκάκι» που θέλει να τους μετατρέψει σε μισθωτούς!
• Να μην έχει μετατρέψει συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση, γιατί και αυτό η απόφαση το θεωρεί ως λόγο καταγγελίας σύμβασης!!!
• Να μην έχει διώξει προσωπικό με κίνητρα εθελουσίας εξόδου, γιατί και αυτό είναι καταγγελία σύμβασης.
Οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των ωφελουμένων, αν μετατρέψουν τη σύμβαση από «μπλοκάκι» σε μισθό, θα έχουν κατώφλι τα 586 ευρώ, ενώ απαγορεύεται να έχουν «μπλοκάκι» για το επόμενο 18μηνο.
e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου
Για παράδειγμα, ακαθάριστες αποδοχές με «μπλοκάκι» 1.000 ευρώ το μήνα, ήτοι 12.000 ευρώ το χρόνο. Σε περίπτωση μετατροπής σύμβασης σε μισθωτό οι μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές θα είναι οι 12.000 ευρώ διά του 14 (μαζί με Δώρα και επίδομα αδείας), δηλαδή 857,14 ευρώ (12.000,00/14=857,14 ευρώ).
Τα κριτήρια της ρύθμισης για μετατροπή συμβάσεων είναι τόσο αυστηρά που τελικά δεν συμφέρει κανέναν και πάντως δεν συμφέρει τους περισσότερους να την αξιοποιήσουν και τα 156 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν για μια τριετία με την απόφαση της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, για το μέτρο αυτό, είναι στα αζήτητα. Για το 2018 και το 2019 θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ (60+60 εκατ. ευρώ κατ’ έτος) και άλλα 36 εκατ. ευρώ είναι για το 2020. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, θα πάνε χαμένα. Ενώ θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην απασχόληση για να στηρίξουν την πρόσληψη νέων εργαζομένων, το υπουργείο επέλεξε να δεσμεύσει 156 εκατ. ευρώ για να επιδοτηθεί η μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων που έχουν ή θα πρέπει είναι ήδη απασχολούμενοι με «μπλοκάκι» και όχι άνεργοι.
Τα 6 κριτήρια
Η απόφαση με τα εξωπραγματικά κριτήρια που έδιωξε 40.000 «μπλοκάκηδες» από τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε μισθωτούς προβλέπει ότι:
1 Οι επιχειρήσεις θα παίρνουν επιδότηση έως 350 ευρώ για να μετατρέψουν 40.000 «μπλοκάκηδες» σε μισθωτούς και να τους διατηρήσουν για διάστημα 12 μηνών και 6 μήνες επιπλέον χωρίς επιδότηση. Δηλαδή οι μήνες του μισθωτού είναι 18 αλλά η επιχείρηση επιδοτείται για 12.
2 Αν στο μεσοδιάστημα φύγει ο εργαζόμενος για δικούς του λόγους, τότε η επιχείρηση βγαίνει εκτός επιδότησης και δεν μπορεί να ξαναμπεί ζητώντας να μετατρέψει το «μπλοκάκι» ενός άλλου εργαζομένου σε μισθωτή απασχόληση!
3 Καθ’ όλη τη διάρκεια των 18 μηνών η επιχείρηση δεν θα πρέπει να απομακρύνει τους μισθωτούς για τους οποίους επιχορηγείται. Αν απολύσει κάποιον από το μόνιμο προσωπικό, θα πρέπει να τους αντικαταστήσει μέσα στο μήνα για να συνεχίσει να έχει επιδότηση.
4 Για να ενταχθούν στο μέτρο οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να έχουν δηλώσει τους «μπλοκάκηδες» στον ΕΦΚΑ με σύμβαση περί ανεξάρτητων υπηρεσιών και να συμμετέχουν στο κόστος ασφάλισής τους βάσει της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016!
5 Αν ένας εργαζόμενος κόβει «μπλοκάκι» σε τρεις εργοδότες, δεν έχει τη δυνατότητα να υπαχθεί στην απόφαση! Αν κόβει σε δύο, τότε ο καθένας θα επιδοτηθεί με 175 ευρώ στις εισφορές μισθωτού για τον εργαζόμενο που θα σταματήσει να κόβει «μπλοκάκι».
6 Αν ένας εργαζόμενος ήταν μισθωτός στον έναν από τους δύο εργοδότες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και στη συνέχεια το γύρισε στο «μπλοκάκι», τότε δεν θα έχει δικαίωμα σε μετατροπή της σύμβασής του! Η, δε, επιχείρηση, αν λάβει επιδότηση, θα τη λάβει για κάποιον άλλον που τον είχε εξαρχής (ή το τελευταίο δωδεκάμηνο) με «μπλοκάκι» και μόνο!
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Από το ένθετο Οικονομία της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]