Περί τα 9,1 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο ή ο «λογαριασμός», ύστερα από την συμπλήρωση ενός χρόνου από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το Μνημόνιο του περασμένου Αυγούστου.
Βεβαίως, οι συνολικότερες απώλειες στην ελληνική οικονομία είναι 100 δισ. ευρώ κατά τον Kλάους Ρέγκλινγκ του ESM – και 80 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.Πώς υπολογίζουμε, όμως, τις απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το newmoney.gr, ο Γενικός Δείκτης σήμερα (538 μονάδες) βρίσκεται 50% χαμηλότερα από το κλείσιμο της 26 Ιουνίου 2015, όταν ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί στις 805 μονάδες, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την διενέργεια δημοψηφίσματος. Τότε, το ελληνικό χρηματιστήριο διέθετε κεφαλαιοποίηση 47,9 δισ. ευρώ και σήμερα διαθέτει 38,8 δισ. ευρώ, ενώ ο Δείκτης έχει χάσει 270 μονάδες. Όμως, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές μηδένισαν και ύστερα από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων οδηγήθηκαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε πολύ χαμηλές τιμές, σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ με Δείκτη Price το Βοοκ value 0,30 ή 0,30 φορές την λογιστική τους αξία).
Επιπλέον, εκατοντάδες ξένοι και Έλληνες επενδυτές αγόρασαν δικαιώματα επί μετοχών – τα οποία ανατράπηκαν μέσα σ ένα βράδυ ύστερα από νόμο ο οποίος ανέτρεψε τα όσα υπόσχονταν τα ενημερωτικά δελτία των τραπεζών το 2014.