Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί την δρομολογημένη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, με μία «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, ο αξιωματούχος τονίζει πως το προ-νομοθετημένο πακέτο δεν υπάρχει μόνο στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, αλλά και σε αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Πρέπει να παραμείνουμε σε όσα έχουμε συμφωνήσει», προσθέτει.
Ο ίδιος σημειώνει πως μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ακολουθούν 82 ακόμα «derivatives» (βασικά παραδοτέα) για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης έως τον Ιούνιο.
Η δόση που πρέπει να περιμένει η Ελλάδα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας πως ο αρχικός σχεδιασμός κατά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης διαμορφωνόταν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το Δημόσιο (παράλληλα με την εξακολούθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των πλειστηριασμών με φυσική παρουσία) είναι βασική προϋπόθεση για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο το σχετικό προαπαιτούμενο, υπογραμμίζει ο αξιωματούχος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων.
«Θέλουμε να δούμε μπουλντόζες να μπαίνουν στο Ελληνικό, να αρχίσουν οι κατασκευές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά για την επένδυση στο Ελληνικό.
Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στα νησιά, παραδέχθηκε ότι το θέμα συζητείται ακόμα, όντας επιφυλακτικός για τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, αφού μια τέτοια διαφοροποίηση θα δημιουργούσε γραφειοκρατικά προβλήματα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές για λύση που θα υποστηρίξει τα νησιά».