Το θέμα ανοίγει δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου και ενώ ακόμη οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν άρει την αποχή τους.
Η χθεσινή γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων οδηγήθηκε σε επαναληπτική για την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι, κατόπιν έλλειψης απαρτίας συμβολαιογράφων, αλλά… απαρτίας συλλογικοτήτων που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς και που αποδοκίμασαν έντονα τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων, Γ. Ρούσκα.
Η κατάσταση που παραμένει ακόμη σε τεντωμένο σκοινί δημιουργεί αμφιβολίες στις τράπεζες για το κατά πόσον οι πλειστηριασμοί θα προχωρήσουν, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός. Έτσι, παρά τη σαφή θέση που πήρε για το θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση και τις εγγυήσεις προστασίας που θα παρέχει τους συμβολαιογράφους, το τοπίο κάθε άλλο παρά εφησυχάζει τις τράπεζες.
Οι πλειστηριασμοί είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς η συμβολή τους ορίζεται στο 30% της επίτευξης του στόχου.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι μόνον η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που μέχρι τώρα μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, αλλά κυρίως το να πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές, διαφορετικά το εργαλείο θα είναι άνευ ουσιαστικού νοήματος.
Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 – 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.
Πρόκειται για στόχο τριπλάσιο των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το 2016 (5.641 ακίνητα και 827 κινητά), ωστόσο το επίπεδο αυτό είναι 3 φορές μικρότερο από τον όγκο πλειστηριασμών (58.849) που πραγματοποιήθηκαν το 2008.
Το θέμα των πλειστηριασμών και της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νέας εμπλοκής, τότε αυτόματα η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής.
Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδουν οι θεσμοί στο ζήτημα είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αναφερθεί δύο φορές στο θέμα των πλειστηριασμών. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες εμφανίζονται προβληματισμένες τονίζοντας ότι, μετά τη χθεσινή αναβολή της συνέλευσης των συμβολαιογράφων, μειώνονται οι πιθανότητες για την έναρξη της διαδικασίας στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία που είχε τεθεί ως στόχος.